U trendu

Genijalan trik kako da brže dobijete kockice leda u zamrzivaču

Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god to zvučalo neverovatno, od tople vode će se brže formirati led nego od hladne. Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom ‘Mpemba efekt’.

Za ovo otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba koji je to zaključio 1963. godine nakon što je primetio kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnog. Svoju teoriju je objavio javnosti šest godina kasnije.

Postoji više stvari zašto je to tako, ali glavne su dvije:

– Jedan od uticaja je samo mešanje vode koje je jače kad je voda topla. Ukratko, ako imate toplu vodu i stavite je na hladno, ona se počinje da se hladi od spolja prema unutra. Voda koja se nalazi uz ivice posude postaje hladnija i ta voda pada prema dnu. Zbog razlike u gustini dolazi do dodatnih mešanja vode unutar posude zbog čega se voda brže hladi tj. otpušta toplotu prema okolini (vazduhu) – objasnio je za 24 sata Damir Valjak, direktor Fabrike leda.

​- Važno je naglasiti da je voda jako specifična tečnost koja ima masu zanimljivih svojstava. Voda je pri temperaturi od 4 stepeni najgušća, a ispod i iznad toga postaje sve ređa. Zbog toga voda, koja se nalazi na dnu posude, počinje da se diže kada se ohladi ispod 4 stepeni. Tako opet počinje mešanje i pojačana izmena toplote s okolinom. U toplijoj vodi sloj hladnije vode je deblji i to mišanje je jače – dodao je ovaj stručnjak.

– Kod proizvodnje leda to se može koristiti kad pravite kockice u kalupu, recimo, pre će se u zamrzivaču smrznuti voda na 50⁰C od one na 20⁰C – objasnio je Valjak.​

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar