najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Moskva pokušava da vrati posmrtne ostatke Rahmanjinova

Sahranjen 1943. u Sjedinjenim Američkim Državama, Sergej Rahmanjinov, jedan od najvecih kompozitora i pijanista 20. veka, dobio je američko državljanstvo neposredno pred smrt.

Danas, ruske kulturne vlasti žele da vrate u zemlju njegove posmrtne ostatke kako bi ga sahranile u rodnom Novgorodu, na severozapadu Rusije. Njihovom naumu se, međutim, protive potomci slavnog muzičara.

Samo dva dana nakon što je Dimitri Medvedev pozvao ruske reditelje da snimaju originalne filmove o temama iz nacionalne istorije, vlasti u Moskvi su najavile da žele da vrate telo slavnog kompozitora u domovinu.

„Ako je verovati američkim izvorima, Sergej Rahmanjinov je veliki američki kompozitor ruskog porekla“, izjavio je ljutito ruski ministar kulture Vladimir Medinski, optužujući Sjedinjene Američke Države da su „arogantno privatizovale Rahmanjinovo ime“.

Medinski smatra da ljudi u Americi pogrešno misle da je Rahmanjinov Amerikanac i naveo da je njegov grob u Njujorku „zapušten i u jadnom stanju“.

Kako prenosi francuski Figaro, ruski ministar kulture predlaže da se Rahmanjinov sahrani u Novgorodu gde je kompozitor rođen i gde je proveo prve godine svog života.

Vice-gubernator provincije Novgorod, Aleksandar Smirnov, je izjavio za TAS S da ruske diplomate već pregovaraju sa Amerikancima o preuzimanju Rahmanjinovih posmrtnih ostataka.

„Nasleđe, duša i talenat Rahmanjinova pripadaju Rusiji, on je to sam u više navrata rekao“, podsetio je ruski pijanista Denis Macudejev, umetnički direktor Fondacije Rahmanjinov.

Ali, dozvola za eventualni povratak Rahmanjinova, koji počiva na njujorškom groblju, pored supruge i ćerke, zavisi od pristanka kompozitorovih potomaka, napomenuo je Macudajev, dodajući da je nepotrebno upuštati se u „političke spekulacije“.

„Nemamo nameru da radimo protiv njegove volje tako da on ostaje tamo. Oko toga ne treba da bude nikakve zabune“, izjavila je za BBC Suzan Vanamejker, jedna od Rahmanjinovih čukun unuka, naglasivši da je u svom testamentu kompozitor jasno naveo da želi da bude sahranjen u Njujorku.

Iza inicijative o vraćanju Rahmanjinova u Rusiju kriju se pre svega politički razlozi, a manje istinsko interesovanje za kompozitora, ocenjuje muzički kritičar Sergej Hodnev, novinar lista Komersant.

„Namera je da se Rahmanjinov preotme SAD-u jer je, prema američkom shvatanju, on, takođe, jedan od njihovih“ muzičara, koji je bio pod uticajem američkog džeza, izjavio je Hodnev za AFP.

„Postoji politička potreba da se organizuje novi patriotski spektakl, tužan, ali trijumfalan događaj koji bi podigao narodni duh“, smatra ruski novinar.

Rođen u aristokratskoj porodici, Rahmanjinov je nakon bekstva iz Rusije, po dolasku sovjeta na vlast, smatran izdajnikom iako je za vreme Drugog svetskog rata slao novac kao pomoć Crvenoj armiji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike