Muzej Aušvic: U lažnom dnu šolje pronađen nakit logorašice

U muzeju nekadašnjeg logora Aušvic, pronadnjeni su zlatni prsten i lančić u duplom dnu jedne od više hiljada emajliranih šolja izloženih u muzeju, objavili su predstavnici muzeja Aušvic.

Osoblje muzeja, nakon više od 70 godina kako su oslobođeni zatvorenici ovog logora u Poljskoj, otkrili su ženski nakit, uvijen u krpicu u lažnom dnu šolje, prenosi AFP.

„Ovakva otkrića se dešavaju povremeno ali ovo je jedinstveno otkriće zbog načina na koji je nakit sakriven“ rekao je portparol muzeja Pavel Savicki.

Savicki je objasnio da osoblje nije proveravalo hiljade komada posuđa pojedinačno. „Ovaj nakit smo otkrili tako što je emajl šolje počeo da se raspada i lažno dno je se lagano odvajalo od šolje“ rekao je portparol muzeja.

Savicki je rekao da je nemoguće identifikovati vlasnicu: „Jedino šta znamo je da je verovala u laži nemačkih nacista kada su je poslali u Aušvic“.

Mnogi zatvorenici su poneli dragocenosti u Aušvic, jer su im nacisti obećali preseljenja i nove živote, ali su potom opljačkani i ubijeni, piše AFP.

„Možemo videti strah ove žene po tome kako je sakrila nakit. Ona je očigledno znala za pljačku ali je jasno i da se nadala da će preživeti“, rekao je Savicki.

Muzej Aušvic je zabeležio rekordni broj poseta: 2015 godine, muzej je posetilo 1.72 miliona ljudi, kako bi obeležili sedamdesetu godišnjicu od kada su Rusi oslobodili ovaj logor.

U Aušvicu je između 1940. i 1945. godine ubijeno više od milion evropskih Jevreja i više od 100,000 drugih zatvorenika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike