Najluđi saobraćajni propisi na svetu!

U nastavku ovoga teksta  pročitajte najluđe i najuvrnutije saobraćajne propise širom sveta…

U Velikoj Britaniji verovali ili ne još uvek postoji saobraćajni propis po kojem vozači taksi vozila u Londonu moraju da sa sobom nose „balu sena“ i „torbu u kojoj se nalazi ovas“. Ovaj zastareo propis datira iz vremena pre pojave motornih vozila, kada se prevoz putnika obavljao kočijama koje su vukli konji.

U Danskoj vozači u obavezi su da pre nego što startuju automobil zavire ispod njega, kako bi proverili da se tamo slučajno ne nalazi neka osoba.

Automobili u Luksemburgu obavezno moraju da imaju brisače vetrobranskog stakla, čak i ako samo staklo uopšte ne postoji na vozilu.

U Nemačkoj je zabranjeno ostati bez goriva na autoputu, a španski vozači koji imaju problem sa vidom, moraju u automobilu imati i rezervni par naočara, pored onih koje već imaju na sebi. U nekim gradovima u toj zemlji doneti su i specifični propisi o parkiranju automobila. Predviđeno je da se vozila smeju parkirati na neparne datume samo na onoj strani ulice na kojoj se nalaze neparni kućni brojevi.

U Estoniji važi saobraćajni propis da kao baveznu opremu moraju imati dva klinasta komada drveta kako bi ih poturili ispod točkova i sprečili neželjeno pokretanje automobila u slučaju kvara.

A od francuskih vozača se traži da poseduju alkometar u automobilu.?!

Na Filipinima ponedeljkom nije dozvoljeno voziti automobile čije se registarske tablice završavaju brojevima 1 i 2. Ovaj propis postoji i u nekim drugim zemljama poput Kine, koje pokušavaju da spreče zagušenje u saobraćaju u velikim gradovima. I u bivšoj Jugoslaviji je osamdesetih godina dvadesetog veka primenjivano slično pravilo, „par-nepar“, kako bi se iz ekonomskih razloga smanjilo korišćenje privatnih automobila i potrošnja goriva.

U Japanu je uveden interesantan saobraćajni propis kako bi se pešaci zaštitili od nemarnih vozača. U japanu će vozač platiti kaznu u visini od oko 50 evra ako po kiši prođe automobilom kroz baru i pri tom isprska pešaka na trotoaru.

U saveznoj američkoij državi Alabami je dozvoljeno voziti jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, ako sa na prednjem delu vozila nalazi fenjer (!?). U toj saveznoj državi postoji i propis koji zabranjuje vozaču da upravlja vozilom sa povezom preko očiju.

Vozačima u SAD, u hladnoj Aljasci, zabranjeno je da na krovu automobila voze privezanog psa.

Dok je zakonodavac u Kaliforniji predvideo je zabranu iskakanja iz automobila pri brzinama od oko 105 km/h, a ženama u Kaliforniji zabranjeno je da upravljaju automobilom u kućnoj haljini.

U gradu San Francisku nije dozvoljeno čistiti i prati automobil pomoću starog donjeg veša.

Tenesi i Kalifornija imaju slične, neobične propise kada je reč o vatrenom oružju i automobilima. Vozačima u te dve države zabranjeno je da pucaju na životinje iz automobila u pokretu.

U Floridi postoji jedan bizaran saobraćajni propis koji glasi: Ako je slon privezan za parking-sat, njegov vlasnik dužan je da „uplati parking“ za njega. U gradu Sarasota, u Floridi, kazna za udaranje pešaka automobilom iznosi 78 dolara.

U gradu Marieta, u Džordžiji, nije dozvoljeno pljuvati iz automobila ili autobusa, ali jeste iz kamiona, dok će vas u Masačusetsu kazniti ako na zadnjem sedištu vozite gorilu. Kada smo već kod životinja, u Nevadi je zabranjeno jahati kamilu po autoputu.

Policija može da kazni vozače koji u Denveru, u Koloradu, nedeljom voze crne automobile, ali takav propis još uvek je na snazi.

Iako vozeći bicikl nije lako postići da jurite 65 milja na sat, u Konektikatu će biciklista biti kažnjen zbog prebrze vožnje ako prekorači ovu brzinu. U Montani, koja je poznata po stočarstvu, zabranjeno je ostaviti ovcu bez nadzora u kabini kamiona.

U Nju Orleansu i u Memfisu postoji propis koji u slučaju da žena upravlja automobilom nalaže da ispred nje ide muškarac sa istaknutom crvenom zastavom u znak upozorenja.

Dok je u Nju Džersiju zabranjeno mrštiti se na policajca ako zaustavi vaš automobil.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike