U trendu

Naučnici otkrivaju: Ovo je prava opasnost za ljudski rod

Na svetu je sve manje žena. Naime, pritisak državnog aparata u zemljama poput Kine i Indije učinio je svoje, jer su porodice u urbanim sredinama mogle da imaju samo dvoje dece i to pod uslovom da i sami nemaju braće i sestara.

Na selu, pak, drugo je dete bilo dozvoljeno samo ako je prvorođeno bilo ženskog pola. Zbog takve odluke u Kini koja je bila usmerena ka muškom potomstvu, politika jednog deteta dovela je do toga da žene pobacuju žensku decu ili ih napuštaju.

Kako prenosi Blic, zbog svega toga na svetu nedostaje 23,1 miliona žena, a na tu je brojku uticala baš ova bizarna praksa. U Kini nedostaje skoro 12 miliona žena, dok u Indiji njih 10,6 miliona.

Tako su naučnici sproveli petogodišnje istraživanje u koje su uključili podatke iz 202 zemlje, uključujući i one u kojima je u nekom trenutku svoje istorije muški pol bio favoriziran u odnosu na devojčice. Tako su uočili da u nekim državama odnos polova je 118 naspram 100 u korist muškaraca.

Kako žene imaju duži životni vek ta nepravda se donekle dovela u ravnotežu. U Velikoj Britaniji, na primer, muškarci žive u proseku 72,9 godina, a žene 82,9 godina. Isto tako, na svakog muškarca koji napuni 100 godina četiri žene koje postanu stogodišnjakinje.

Iako naučnici i dalje nisu objasnili to prirodno ispravljanje, ono donekle pridonosi svetskoj ravnoteži. Ali, usprkos tome Darel Briker, kanadski politolog, smatra da ćemo imati ozbiljnih problema zbog nedostatka žena.

A u Kini je to stanje već nastupilo 2005. godine te se već tada počeo osećati nedostatak žena koje su reproduktivno sposobne, prenose medijii.

1 komentar
  1. Anonimni

    Čoveče, dali je opasno za ljudski rod što ih ima preko milijardu i ako tako nastave pomeriče se kugla zemaljska, znašli da je pre oko 60 godina na planeti živelo preko 3 milijarde ljudi a sada preko 6 milijardi, ove migracije nisu bez veze verovatno imaju veze sa promenom klime i sve večim brojem stanovnika naročito u kini i indiji, a ti pišeš daje opasno to što si napisao. Ovde ima mngo šarenih laža koji stoje ispod pseudanima!

Napišite komentar