najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oskarovka Helen Miren domaćin dodele izraelske nagrade

Dobitnica Oskara, britanska glumica Helen Miren pristala je da vodi ceremoniju dodele izraelske Nagrade Geneza u Jerusalimu, najavili su danas organizatori ove nagrade poznate kao “Jevrejski Nobel”.
Nagrada od milion dolara dodeliće se violinsti Icaku Perlmanu, koji ima izraelsko i državljanstvo SAD, za ono što je postigao kao muzičar, učitelj i borac za prava osoba sa invaliditetom.

“Helen Miren iskreno podržava Izrael i mi se radujemo eleganciji i gracioznosti koju će ona uneti u ceremoniju”, rekao je Stan Polovec, jedan od osnivača i predsedavajući Fondacije nagrade Geneza.

Miren je istakla da je počastvovana što će voditi ceremoniju.

“Moja veza s Izraelom i jevrejskim narodom je zaista deo onoga što me je učinilo onim što sam danas i vrlo sam uzbudjena što se vraćam u tu divnu zemlju”, rekla je ona.

Miren je jedna od retkih glumica koja je osvojila takozvanu Trostruku krunu za glumu, jer je dobila Oskara, kao i nagradu Toni, i četiri Emi priznanja tokom godina. Oskara je dobila za film “Kraljica” 2006. godine, podseća američka agencija AP.

Fondacija je rekla da je Miren, koja inače nije Jevrejka, posetila Izrael nekoliko puta i da je izmedju ostalog bila u kibucu 1967. godine.

Ona je takodje istaknuti kritičar propalestinskih aktivsta koji pozivaju na kulturni bojkot Izraela.

Igrala je ulogu bivšeg agenta Mosada u filmu “Dug”, a u filmu “Žena u zlatu” glumila je jevrejsku izbeglicu koja se čitavu deceniju borila protiv austrijske vlade da dobije nazad sliku Gustava Klimta, koju su nacisti ukrali njenoj porodici.

Perlman je treći dobitnik Nagrade Geneza, a dodeliće mu je izraelski premijer Benjamin Netanjahu 23. juna.

Perlman namerava da je iskoristi za projekte pomoći osobama za invaliditetom i za razvoj mladih muzičara osobitog talenta, rekli su organizatori nagrade.

Glumac Majkl Daglas osvojio je tu nagradu prošle godine, a dobitnik one inauguracione bio je bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Domaćin prve dve ceremonije bio je američki voditelj, komičar Džej Leno.

Nagrada je inaugurisana 2014. godine u partnerstvu kabineta izraelskog premijera, privatne Fondacije nagrade Geneza i kabineta kancelarije Jevrejske agencije, neprofitne grupe bliske izraelskoj vladi.

Za osnivanje je uloženo 100 miliona dolara.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike