U trendu

Otkrivena grobnica Nefertiri?

Britanski arheolog Nikolas Rivs tvrdi da je nakon 3300 godina konačno odgonetnuo tajnu grobnice Nefertiri, najglamuroznije egipatske vladarke.

Poslednjih nekoliko decenija, grob supruge faraona Ehnatona bio je predmet najrazličitijih špekulacija i pretpostavki. Tražena je u gotovo svim delovina Egipta, pa ček i van sadašnjih granica te zemlje.

Ovog puta, međutim, britanski egiptolog je gotovo siguran da je pronašao izgubljenu grobnicu u prostorijama sakrivenim unutar grobnice faraona Tutankamona, Ehnatonovog sina, koja se nalazi u Dolini kraljeva.

Rivs je skenirao zidove Tutankamonove grobnice visokom rezolucijom i otkrio čitav niz linearnih pukotina ispod slojeva boja koje je ukrašavaju. Do svog zaključka došao je i na osnovu raznih bizarnosti koje su oduvek intrigirale stručnjake i koje bi mogle da potkrepe hipotezu o postojanju dvoja sakrivenih vrata koja vode do tajnih hodnika i odaja.

Ukoliko se ispostavi da je Rivsova pretpostavka tačna, to bi nesumnjivo bilo jedno od najvećih arheoloških otkrića, posebno zbog riznice s kojom je čuvena kraljica najverovatnije bila pokopana.

„Ako grešim, onda nikom ništa, ali ako sam u pravu, onda je to najveće otkriće u istoriji“, rekao je britanski egiptolog koji radi na Univerzitetu u Arizoni i koji se proslavio radom na „Kraljevskom projektu grobnica Amarne“ u okviru kojeg je 2000. pronašao netaknuti grob u Dolini kraljeva.

„Teorija Nikolasa Rivsa se može lako proveriti. Uz pomoć radara bi moglo da se vidi da li uopšte postoje šupljine u zidu“, kazao je za nedeljnik „Ekonomist“ američki arheolog Kent Viks koji od 1995. godine radi na iskopinama u Dolini kraljeva.

Nefertiti (1370-1333 p.n.e), čije ime približno znaci „lepotica je stigla“, jedna je od najpopularnijih ličnosti Starog Egipta. Od nje je danas sačuvano veoma malo predmeta, od kojih je najpoznatija njena bista, koja se čuva u muzeju u Berlinu.

U istoriji je upamćena po verskoj reformi, koju je sprovela u Egiptu zajedno sa svojim mužem, Ehnatonom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike