U trendu

Prvi čovek Levisa otkriva zašto farmerke ne smete prati u mašini za pranje veša

Većina komada odeće zahteva pranje nakon nekoliko nošenja, ali kada govorimo farmerkama, stvari postaju pomalo kontroverzne. Naime, mnogi tvrde da ih baš nikada ne bi trebalo prati.

Obožavaoci farmerki često tvrde da će njihovo pranje uticati na oblik i boju, dok će neoprane farmerke očuvati i poboljšati svoj izgled izloženošću vremenskim uslovima.

Među onima koji promovišu ideju o maksimalnom izbegavanju pranja farmerki je i izvršni direktor Levi Straussa, Čarls Berg, koji je ovu ideju izneo prilikom jednog govora 2014. godine.

‘Nikada nisam eksplicitno rekao da ne bi trebalo da perete svoje traperice. Ipak, pravi zaljubljenici u farmerke uveriće vas da ih nikada ne smete staviti u mašinu za pranje veša. I to je upravo ono što ja radim’, rekao je nedavno u razgovoru s CNBC novinarkom Kristin Tan, prenosi Tportal.

Mnogi tvrde da će izostanak pranja produžiti njihov životni vek, jer će sprečiti habanje vlakana farmerki, što bi moglo da dovede do rupa ili poderotina.

Ipak, podrazumeva se da ni Berg ne ostavlja svoje farmerke prekrivene mrljama i prašinom.

‘Ako slučajno na njih prospem kari, naravno da ću ih očistiti. Ali, to ću učiniti ciljano. Ako postanu stvarno prljave, onda ću ih oprati pod tušem’, objasnio je i dodao da to ‘ciljano pranje’ vrši tako da ih ostavi na sebi i sapunom opere prljavi deo.

Ispada da pranje farmerki zapravo igra značajnu ulogu u ukupnom ugljeničnom otisku odeće, kako je naglasio Berg. Industrija farmerki koristi ogromne količine vode u proizvodnji, ali i način na koji potrošači peru svoju odeću takođe ima svoj udeo u tome.

Na primer, u SAD-u ljudi često peru svoje farmerke nakon svakog dana, dok se u drugim dijelovima svijeta odjeća stavlja u mašinu nakon nekoliko nošenja.

Kako Berg ističe, mašine za pranje veša troše mnogo vode, što može biti štetno za okolinu. Nepravilno pranje takođe može pomoći u smanjenju zagađenja plastikom, jer se mikroplastika često oslobađa prilikom pranja sintetičke odeće.

Dakle, iako možda nećete odmah odabrati da ostavite svoje farmerke van mašine za pranje veša, možda bi trebalo da razmislite o tome da sve svoje komade odeće perete ređe ili barem delimično ručno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар