najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rast temperature ozbiljno ugrožava produktivnost

Gotovo 80 odsto zemalja moglo bi da osiromaši do 2100. zbog globalnog otopljavanja jer produktivnost pada srazmerno s porastom temperature, tvrdi grupa američkih naučnika.

Idealna ekonomska produktivnist postiže se na 13 stepeni Celzijusovih, iznad te granice produktivnost pada srazmerno rastu temperature, zaključili su američki istraživači sa univerziteta Stanford u Kaliforniji. Takav zaključak su izveli na osnovu ekonomskih podataka iz 166 zemlje praćenih 50 godina od 1960. do 2010.

Produktivnost, kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama već pedeset godina na indetičan način pada sa porastom temperature.

Najpogođeniji sektor rastom temperatute je poljoprivreda.

Do pojave ove studije još nikada nije uspostavljena takva veza na makroekonomskom planu.

U studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nejčer (Nature) se navodi da bi porast temperature od 4,3 stepena Celzijusa do 2100, kako je predvidela Grupa nevladinih eksperata o klimatskim promenama Giec, dovela  bi do pada  svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 20 odsto.

Američki eksperti tvrde da će 77 odsto zemalja do 2100. biti siromašnije u pogledu  BDP po stanovniku ukoliko ne budu smanjene posledice klimatskih promena.

Najpogođenije bi bile najtoplije i ujedno i najsiromašnije zemlje, dok bi najveću korist imale zemlje Severne Evrope kao i Rusija gde bi prosečna temperatura mogla da raste ka granici od 13 stepeni.

Istraživači ocenjuju da su realni ekonomski gubici zbog klimatskog zagrevanja znatno viši nego što pokazuje većina modela.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike