najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rejkjavik dobija ulicu Darta Vejdera

Glavni grad Islanda, Rejkjavik, daće jednoj od svojih ulica ime Darta Vejdera, “mračnog gospodara” iz filmova “Ratovi zvezda”.

Ta ulica u industrijskoj zoni, gde stanovnici slabo zalaze, a turisti još manje, ipak se neće zvati baš “Ulica Darta Vejdera” već “Svarthofej” što na islandskom znači “crna glava”, a tako na tom jeziku i nazivaju Vejdera.

Tu odluku je u sredu donela gradska Uprava za okolinu i urbanizam, a očekuje se da je odobri Gradsko veće. 

Ideju za to je pre dve godine stanovnik Rejkjavika Oli Gneisti Solejarson podneo na sajtu Opštine: “Moramo jednu ulicu nazvati po nekom liku iz Ratova zvezda. (…) To je tako očigledno”, napisao je on tada.

Predlog se dopao opštinskom zvaničniku Nikulasu Ulfaru Masonu koji je na to skrenuo pažnju svojih kolega nadležnih za urbanizam i obtazložio: “Prikladno je davati nazive po pojavama iz istorije čovečanstva, stvarnih ili izmišljenih. Mnogo je primera ulica Rejkjavika nazvanih po izmišljenim likovima, tako da ne bi bilo čudno neku ulicu nazvati po Dartu Vejderu”.

“Kada postave tablu, otići ću tamo da se slikam. Nadam se da će ljudi biti zadovoljni”, prokomentarisao je autor ideje, Solejarson.

Na vlasti u Rejkjaviku su od 2014. socijaldemokrate, a pre njih, 2008. godine,  birači razočarani finansijskom krizom su na mesto gradonačelnika bili doveli Jona Gnara, komičara.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike