najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umetnici optuženi zbog divovskih gaćona

Češka policija optužila je umetnike iz alternativne grupe Ztohoven za izgrede, kradju i uništenje tudje svojine zbog toga što su 19. septembra  iznad kancelarije češkog predsednika Miloša Zemana u dvorcu Hradčani u Pragu, sa jarbola skinuli predsednički barjak i umesto njega okačili ogromne crvene gaće.

Umetnička poruka da se Česi svog predsednika stide u vidu crvenih dugih starinskih gaća koje su se 45 minuta vijorile iznad Zemanovih prozora može, ako sud prihvati dokaze iz obnovljene krivične istrage, da košta umetnike i tri godine zatvora, piše današnje Pravo.

Trojica umetnika iz te poznate, kontroverzne grupe prerušili su se u dimničare, iskoristili skele, pošto se deo zamka Hradčani – sedišta predsednika Češke renovirao, neopaženo su se popeli na krov, ukrali predsedničku zastavu i na taj jarbol na pola koplja okačili ogromne crvene gaće.

Hepening je prvobitno trebalo da se rešava u skraćenom postupku, ali su sudovi vratili slučaj policiji i zatražili temeljnu istragu, začudjeni kako to da su umetnici svojim performansom mogli da naprave štetu na zamku od skoro 3.500 evra.

Premijer Bohuslav Sobotka nije osudio akciju umetnika, već je označio kao malo surovije zezanje i poručio da Češka koja je dala svetu fiktivni lik Jare Cimrmana i njegov apsurdni humor “sigurno može da izdrži i jedne divovske gaćone koji se vijore iznad Hradčana”.

Na udaru kritike iz kancelarije predsednika Zemana našli su se, medjutim, ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova, pošto su umesto vickastih umetnika u dimničare na krov mogli da dopru lako i prerušeni i teroristi, i Zemanovo obezbedjenje od 200 ljudi biće postepeno povećano za dodatnih 40 telohranitelja.

“Policija zaista planira pojačanje jedinice tako da može na višem standardu da obezbedi najviše zvaničnike”, potvrdio je početkom sedmice da će Zeman dobiti pojačano obezbedjenje predsednikov portparol Jirži Ovčaček.

Kontroverzna alternativna umetnička grupa Ztohoven koja je organizovala performans na Hradčanima, ranije je uspela da “prošvercuje” u on lajn prenos češke televizije fiktivnu nuklearnu eksploziju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike