U trendu

Da mozak ostane večno mlad

Poznato je da vežbanje i umerene fizičke aktivnosti doprinose nizu zdravstvenih prednosti, ali novost je da vežbanje pomaže u očuvanju mozga starijih osoba.

Studija je zasnovana na podacima prikupljenim od 876 osoba i o njihovim aktivnostima. Testiranje je rađeno prvo u toku dve nedelje, a zatim su 7 godina kasnije podvrgnuti testu pamćenja i veštini razmišljanja, i onda su još 5 godina kasnije ponovo testirani.

Podaci su pokazali da 90% učesnika slabo ili nimalo ne vežba, dok je 10% učesnika imalo visok nivo vežbanja ili treninga.

Razlika u testovima pamćenja i veštini razmišljanja pokazala je jaz od čak 5 godina između osoba koje ne vežbaju i osoba koje vežbaju. Ova razlika bila je očigledna i kada su dugi faktori koji mogu da utiču na rezultate uzeti u obzir, poput cigareta, pića, krvnog pritiska, kilaže i slično.

Autori studije objašnjavaju da fizička aktivnost smanjuje kognitivna oštećenja, a smanjuje i upotrebu lekova a i mnogo manje košta nego lečenje mnogih bolesti usled fizičke neaktivnosti.

Umereno do intenzivno vežbanje može pomoći u boljoj funkciji mozga – ono što je dobro za srce dobro je i za glavu.

Redovno vežbanje ne znači maraton, već sve preko 30 minuta, a to može biti i brža šetnja, igranje tenisa ili umereno plesanje okretnih igara.

Savetuje se osobama od 65 i više godina koje nemaju većih zdravstvenih prepreka da učestvuju za početak u 150-minutnom umerenom vežbanju nedeljno (šetnja, bicikl), a zatim 75-minutnom jačem vežbanju (trčanje, teretana) nedeljno.

Kombinacijom svega što spada u zdrave navike i zdrav način života, bićete u sjajnoj kondiciji, kako mentalnoj tako i fizičkoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.