najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Deco, igrajte se napolju!

U današnje vreme, deca mnogo više vremena provode u kući i drugim zatvorenim prostorima, neretko uz različite elektronske uređaje. Već su rađene studije o neophodnosti fizičkih aktivnosti za takvu decu, kao i o nedostatku vremena za spavanje.

Nova studija iz Kine donosi podatke o riziku od kratkovidosti dece koja malo ili nimalo ne provode vreme napolju. Kratkovidost dece dramatično se povećava u poslednjih nekoliko godina, u gotovo svim urbanim sredinama.

Za potrebe studije angažovano je oko 19.800 dece od sedam godina, iz 12 škola u Kini. Oko 950 dece iz šest škola imalo je, pored normalnih dnevnih obaveza, i četrdesetominutne aktivnosti napolju. Njihovi roditelji ohrabreni su da i tokom vikenda pomognu deci da više vremena provode van kuće.

Druga grupa od 950 dece iz preostalih šest škola nije imala dodatne četrdesetominutne aktivnosti napolju i njihova dnevna rutina nije menjana ni u školi ni kod kuće.

Nakon tri godine, učestalost kratkovidosti među decom koja su više vremena provodila napolju iznosila je 30,4% u odnosu na 40% među decom koja nisu menjala svoju rutinu.

Istraživači ove studije izjavili su da je razlika manja od očekivane, ali da je za kliničke potrebe važna, jer deca koja rano razviju kratkovidost – kasnije imaju veće šanse za razvoj patološke kratkovidosti. Kasniji nastanak kratkovidosti ima manju stopu progresije, što obezbeđuje dugoročne zdravstvene koristi, dok patološka ili ekstremna kratkovidost može, doduše u retkim slučajevima, dovesti i do slepila.

Zato je potrebno više dugoročnih studija za potvrdu ovih zaključaka. Studije bi trebalo da sadrže i informacije o vrstama dodatnih aktivnosti na otvorenom koje „smanjuju kratkovidost“ i takve bi aktivnosti mogle da budu standardizovane. Standardizacija, prema istraživačima, ne bi imala pozitivan uticaj samo na kratkovidost dece već bi donosila i druge zdravstvene benificije.

Na kraju se navodi da, s obzirom na skorašnje promovisanje i popularisanje veće fizičke aktivnosti na otvorenom radi poboljšanja zdravlja dece, postoji i indirektna korist od usporavanja razvoja kratkovidosti.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike