U trendu

Nije važno da prelazite 10.000 koraka dnevno, jedna stvar je bitnija za zdravlje

Naučnici su već ranije otkrili da se prelazak 10.000 koraka dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja demencije, srčanih bolesti, raka i od preuranjene smrti. Ali sada sugerišu da je brzina kojom hodate jednako važna kao i broj koraka koje napravite u jednom danu.

“Naša je poruka – hodajte brže”, rekao je koautor istraživanja dr. Metju Ahmadi, naučni saradnik u centru Charles Perkins Univerziteta u Sidneju.

Profesor Borja del Pozo Cruz sa Univerziteta Southern Denmark, istovremeno stručni suradnik Univerziteta u Kadizu rekao je da studija pokazuje kako i “kod manje aktivnih pojedinaca čak i 3800 pređenih koraka dnevno može smanjiti rizik od razvoja demencije za 25 posto.”

Stručnjaci su ustanovili povezanost između pređenih 9800 koraka i 50 posto nižeg rizika od razvoja demencije. Uopšteno je veći broj pređenih koraka dnevno bio povezan s manjim rizikom od razvoja raznih oblika demencije.

Istraživanje je pokazalo da svakih 2000 pređenih koraka postupno smanjuje rizik od preuranjene smrti za osam do 11 posto. Slične veze uočene su i u slučajevima kardiovaskularnih bolesti i razvoja raka.

U novoj studiji naučnici su ustanovili da je brži tempo hodanja uopšteno uticao na ređi razvoj srčanih bolesti, raka, demencije i preuranjene smrti i da je bio efikasniji za zdravlje u poređenju s ukupnim dnevnim brojem pređenih  koraka.

“Ljudi se češće fokusiraju na svoje fitness trackere i mobilne aplikacije koje im mere broj koraka, otkucaje srca…, ali pritom retko razmišljaju o tempu kojim hodaju”, kazao je jedan od autora istraživanja, Emanuel Stamatakis, profesor na Univerziteta u Sidneju.

Rezultati studije objavljeni su u časopisima Jama Internal Medicine i Jama Neurology, a koristili su i podatke ranije studije UK Biobank.

Zaključak je donesen na osnovu podataka prikupljenih među 78.500 odraslih osoba starosti od 40 do 79 godina, čije su zdravstvene navike praćene sedam godina.

“Dakle, dosadašnji čvrsti dokazi upućuju na to da je 10.000 koraka dnevno odličan način za održavanje dobrog zdravlja, a brži tempo hodanja povezan je s dodatnim benefitima”, zaključio je dr. Ahmadi. “Dalje istraživanje koje će uključivati dugotrajnije korišćenje trackera otkriće nam više informacija o dobrobitima povezanim s intenzitetom svakodnevnog hodanja.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)