Vežbanje i san trudnica

Trudne žene koje u ranoj trudnoći redovno umereno vežbaju, spavaju bolje od trudnica koje su fizički neaktivne.

Istraživač dr Mišel Okun, viši naučni saradnik sa Univerziteta u Kolorado Springsu, iznela je podatak da oko 25% trudnica u ranoj trudnoći ima problema sa spavanjem. Zbog toga se nekoliko studija bavilo proučavanjem uticaja umerenog vežbanja na miran san tokom trudnoće.

Studija je ovih dana predstavljena na godišnjem sastanku Profesionalnog udruženja za proučavanje spavanja – SLEEP 2014.

Kada nema medicinskih ili akušerskih komplikacija, trudnicama se preporučuje 30 minuta umerenog vežbanja gotovo svakog dana. Nacionalni podaci pokazuju da samo 23% trudnica poštuje ove preporuke.

Dr Okun i njene kolege procenili su efekte vežbanja na san 183 trudnice. Dnevnici i ankete su korišćeni za prikupljanje podataka o spavanju (kvalitetu sna) i vežbanju tokom perioda od 10. do 12. nedelje, od 14. do 16. nedelje i od 18. do 20. nedelje trudnoće.

Nakon analize prikupljenih podataka, otkriveno je da su žene koje su umereno ali redovne vežbale – imale mirniji san, kao i ređa i kraća buđenja tokom spavanja nego trudnice koje se nisu bavile nikakvim fizičkim aktivnostima.

„Nije potrebna određena doza vežbanja, već veoma malo fizičkih aktivnosti. S druge strane, visok nivo vežbanja nije dobar za spavanje, jer preveliki umor negativno utiče na miran san. Dakle, ne morate uraditi mnogo toga da biste imali koristi od vežbanja u trudnoći“, ističe dr Okun.

Mnogo dokaza ukazuje na to da su loš kvalitet sna, kratko trajanje sna i simptomi nesanice povezani sa povećanim morbiditetom i mortalitetom i kod muškaraca i kod žena. Literatura potvrđuje da ove veze postoje i kod trudnica. Loše spavanje i nesanica ne samo da negativno utiču na majku nego posredno mogu imati i dugoročne posledice na zdavlje deteta.

„Moramo smisliti način da trudnice više vežbaju, kako bi imale ne samo bolji i mirniji san nego i bolje zdravlje, i svoje i svog budućeg deteta“, rekla je dr Okun.

Ona je napomenula da redovno vežbanje tokom trudnoće utiče na poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja žene. Istraživanje je takođe pokazalo da je kod trudnica koje vežbaju: trajanje porođaja kraće, manja verovatnoća za carski rez i brži oporavak nakon porođaja.

Napomena

Rezultate studije podržali su Nacionalni institut za zdravlje i Nacionalni institut za negu u Americi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike