najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Značaj fizičkog vaspitanja u školama

Savremen način života – trka za poslom i zaradom, put linijom manjeg otpora i bežanje od odgovornosti – zapostavio je fizičku aktivnost i fizičko vaspitanje dece i mladih.

Takva je situacija i u SAD – većina američkih država ne pruža studentima dovoljno fizičkog vaspitanja, zaključuje se u novom izveštaju.

Samo u 19 američkih država zahteva se određeni broj časova nedeljno fizičkog obrazovanja za osnovce, a samo u 15 država postoje minimalna pravila za učenike srednje škole. Oregon i Kolumbija omogućuju potreban broj časova fizičkog vaspitanja – to je 150 minuta nedeljno za osnovce i 225 minuta za stariju decu.

U 62% američkih zemalja, studenti mogu da zamene fizičko vaspitanje drugim aktivnostima. Mnoge škole zadržale su fizičke aktivnosti, a neke ih  koriste „da bi kažnjavale učenike“.

Izveštaj je objavio „Glas za zdravu decu“ na inicijativu „Američke asocijacije za srce“, „Robert Vud Džonson Fondacije“ i udrženja „SHAPE America.“

Zato su pedagozi i zdravstveni radnici rešili da ukažu na ovaj problem u SAD uz mere da se on i reši.

“Prednosti fizičkog vaspitanja dece trebalo bi svima da bude jasna”, izjavila je Nensi Braun, izvršni direktor Američke asocijacije za srce, i dodala: “Uz efikasno fizičko vaspitanje, možemo se izboriti da naša deca imaju zdravo srce kako bi mogla da mnogo više nauče i da svakog dana daju sve od sebe u školi.”

Gde smo mi?

I kod nas se, nažalost, fizičkom vaspitanju ne pridaje dovoljno pažnje, mada je to jedan od značajnih preduslova za bolje zdravlje dece i cele nacije.

Ranije je fizičko vaspitanje bilo obavezno i u osnovnoj i u srednjoj školi i na početnim godinama fakulteta. To obavezno je podrazumevalo da se nastava ne može „eskivirati“ bez „debelog“ opravdanja ili dobrog razloga.

Danas se sve manji broj dece bavi fizičkim aktivnostima u školi („nije baš obavezno i ne mora da se radi“), ali i u slobodno vreme, što je preduslov za gojaznost i slab imuni sistem, a to znači „loše zdravlje“.

Zato je potrebno da se na svim nivoima borimo da se fizičko vaspitanje u školama što više i što doslednije primenjuje, a da našoj deci i unucima omogućimo što više boravka na čistom vazduhu uz fizičke ili sportske aktivnosti, makar to bili i izleti i planinarenje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike