U trendu

9 noćnih navika koje vas debljaju i kako ih se rešiti

Kada vam budemo ukazali na greške, drugačije ćete se postaviti.

1. Nedovoljno sna

Nedostatak sna utiče na vaš metabolizam na način da on sporije radi, podiže nivo hormona stresa, čini vas gladnijim i zbog toga manje vežbate, jer ste umorni. Rešenje? Spavajte najmanje 7-8 sati svaki dan.

2. Jedete preobilne večere

Jedete li previše ili tešku hranu za poslednji obrok u danu, to će takođe usporiti vaš metabolizam. Još ako imate tendenciju da gledate TV dok jedete, to čini da jedete još više. Rešenje? Odaberite laganu večeru, koja se sastoji od proteina i povrća.

3. Idete u krevet odmah nakon večere

Posledice toga su sledeće: akumuliranje probavne smetnje. Rešenje? Zadnji obrok jedite sat i po-dva pre odlaska na spavanje.

4. Jedete žitarice ili druge ugljene hidrate za večeru

To vam daje dodatnu energiju, koju nećete koristiti dok spavate, a takve namirnice sadrže previše rafiniranih šećera, koje je potrebno odmah spaliti. Rešenje: Za večeru možete da napravite smuti ili salatu od svežeg voća, sve vrste salata ili visoko-proteinske hrane, ali u manjim porcijama.

5. Desert nakon večere

Beli šećer i brašno su kalorije koje ne možete da sagorite noću. Rešenje: Izaberite zdravi desert, kao npr. malo voća.

6. Preskačete večeru

To vam ne pomaže u gubitku kilograma, jer preskakanje obroka zapravo usporava metabolizam. Tako ćete se i samo osećati još gladnije tokom sledećeg obroka, a ovakvo preskakanje može da uzrokuje i teskobu. Uz to, tako gubite mišićno tkivo, a vaša koža postaje labava. Rešenje: Čak i ako nemate vremena za pristojni ručak ili večeru, barem jedite nešto voća.

7. Konzumirate kofein ili alkohol

Alkohol i kofein mogu da utiču na vaš san, a osim toga, sadrže i puno kalorija. Rešenje: Popijte šolju vrućeg mleka. Takođe, uvek završite dan čašom vode, baš kao što biste trebali i da ga započnete.

8. Koristite mobilni ili kompjuter pre spavanja

Plavo svetlo koje emituje ove spravice, utiče loše na vaše zdravlje i san, tj. uskraćuju vam ga. Rešenje: Isključite sve takve uređaje sat vremena pre spavanja. Čitajte knjigu ili slušajte muziku umesto toga.

9. Kasno odlazite na spavanje

Odlazak u krevet nakon ponoći, čini da dobijate više masnoća, jer to nije prirodni ciklus vašeg tela. Takođe, tako ćete ujutro pojesti nešto više hrane. Rešenje: Idite na spavanje čim počnete da se  osećat umorno. Ako se osećate hiperaktivno pred kraj dana, pokušajte da uključite u svoj raspored neke fizičke vežbe kako biste se umorili, prenosi Index.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike