U trendu

Gojaznost dece alarmantna!

Zdravstveni stručnjaci u Engleskoj upozoravaju da je cele jedna generacija dece zdravstveno uništena zbog gojaznosti.

Veliki broj dece u Engleskoj je gojazan, pa ima povećan rizik od bolesti i, što je možda još gore, u budućnosti će imati povećan rizik od mnogih bolesti.

Zbog povećanja broja gojazne dece, Engleski kraljevski koledž lekara opšte prakse i 11 drugih organizacija poslali su otvoreno upozoravajuće pismo sa naznakom „hitno“ najodgovornijem čoveku za medicinu u Engleskoj.

Namirnice i šećer

U pismu koje se vremenski podudarilo sa početkom nove školske godine, napominje se da je ishrana zasnovana na brzoj hrani i zaslađenim napicima u velikoj meri odgovorna za povećanje gojaznosti među decom.

Trenutno je gojazna jedna petina dece uzrasta od 10 do 11 godina u Velikoj Britaniji. Zabrinjava trend da će deca koja su sada pošla u školu, a nisu gojazna, biti gojazna na kraju školovanja.

Dr Rejčel Prike, jedan od stručnjaka za ishranu, izjavila je u saopštenju da obrasci ishrane u ranim godinama mogu definisati zdravlje deteta u kasnijim godinama života. Ona napominje da će gojazna deca u bližoj ili daljoj budućnosti imati ozbiljne zdravstvene probleme. „Mi smo u opasnosti da uništimo zdravlje čitave generacije dece. Kao roditelji i zdravstveni radnici, moramo preuzeti odgovornost i obezbediti svakom detetu zdravu raznovrsnu ishranu i redovno vežbanje“, kaže ona.

Upozorenja

Zdravstveni lideri upozoravaju da ukoliko problem ne počne da se rešava, rezultati mogu biti alarmantni. Oni pozivaju na nacionalni konsenzus: lekari, medicinske sestre, babice, dijetetičari, stomatolozi i nastavno osoblje u školama mogu da rade zajedno na poboljšanju lečenja gojaznosti i podrške deci da vode zdraviji život.

Oni takođe pozivaju na:

  • povećanu podršku i veća ulaganja u praćenje gojaznosti dece
  • poboljšana ulaganja u programe za upravljanje telesnom težinom dece
  • obuke zdravstvenih radnika o lečenju neuhranjenosti i gojaznosti
  • terenske projekte za edukaciju porodica o opasnostima gojaznosti

Dr Ričard Rop navodi u saopštenju: „Treba preduzeti radikalne korake u borbi protiv gojaznosti, ako treba, uvesti i porez na slatke napitke, kao porez na cigarete koji je uslovio značajan pad broja pušača.“

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da vlada ne razmatra porez na šećer, ali je preduzelo mere kako bi se poboljšalo zdravlje dece. Portparol ministarstva izjavio je da je jedan od glavnih prioriteta u narednom periodu zdravlje dece. On naglašava da „ne postoji magični metak koji bi rešio problem gojaznosti“, ali da svako ima svoj zadatak u toj borbi koji mora da obavi u narednom periodu.

Činjenice koje zabrinjavaju zvaničnike govore da je u Velikoj Britaniji broj gojazne dece ove godine najveći u poslednjih 16 godina i da se i dalje povećava.

Napomena

I kod nas je sve više gojaznih ljudi, ali i dece, što dodatno ugožava zdravlje nacije. Zato smatramo da je krajnje vreme da se i kod nas preduzmu mere kako se broj gojazne dece ne bi povećavao.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike