Vaspitanje dece i gojaznost

Roditelji koji postavljaju čvrsta i pravična pravila u ponašanju i vaspitavanju svoje dece – stvaraju veće šanse da njihova deca budu zdravija. Ovo su rezultati jednog australijskog iastraživanja, a pod “čvrstim” pravilima ponašanja podrazumeva se: ograničeno gledanje TV-a, zdrave životne navike, zajedničke večere sa roditeljima, bavljenje redovnim fizičkim aktivnostima…
"Deca čiji su roditelji insistirali na poštovanju pravila, u proseku imaju nešto niži indeks telesne mase [BMI] i manje su gojazna od druge dece", rekla je u svom komentaru Polin Jansen, bivši saradnik Instituta za istraživanje zdravlja dece “Mardok” u Melburnu, Australija.
Bez obzira na sopstvenu težinu, majke i očevi koji sprovode jasne smernice u vaspitanju svoje dece postižu pozitivne efekte, što se tiče optimalne težine dece, ističe gospođa Jansen, sada istraživač u “Erasmus” medicinskom centru u Holandiji.
Ova dugoročna studija obuhvatila je više od 4.000 dece i njihovih roditelja u Australiji. Od 2004. godine, kada su deca imala u proseku 4 ili 5 godine, roditelji su tokom istraživanja prijaviljivali visinu i težinu svoje dece i opisivali kako su “sprovodili roditeljstvo” četiri puta tokom svake dve godine.
Istraživači su otkrili vezu između doslednosti roditelja i zdrave težine dece, iako nije nađena povezanost uzroka i posledica.
I dok efekti nisu bili veliki, oni su samo neznatno manji od efekata drugih faktora koji se često navode kao doprinos dečijoj zdravoj težini (kao što je zdravo dojenje dece dok su bebe).
Nova studija je nedavno objavljena putem interneta i u štampanom broju časopisa “Pedijatrija”.
Šta dalje?
Ovakvi rezultati istraživanja ukazuju na to da treba sprovoditi programe koji imaju cilj da pomognu da deca dođu do zdrave težine. Rezultati ukazuju roditeljima na to da je veoma važno kakve stilove u vaspitanju dece primenjivati.
Gojaznost dece je zabrinjavajući problem javnog zdravlja u razvijenim zemljama sveta. U Sjedinjenim Američkim Državama, 17% dece uzrasta od 2 do 19 godina je gojazno. Podsećamo, prema izveštajima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti: “Gojaznost povećava rizik od visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola, problema sa zglobovima, dijabetesa i drugih bolesti.”
Šta je tačno “roditeljska doslednost”?
Tumačeći rezultate istraživanja, Jansen je rekla: “Roditeljsku doslednost procenili smo više globalno. Ona odražava stepen do kojeg roditelji insistiraju kod dece na poštivanju: uputstava, pravila i očekivanja. Pokazalo se da ova globalna doslednost koristi deci za smanjenje BMI." BMI je indeks za merenje telesne masti uzimajući u obzir odnose visine i težine.
Zašto stil roditeljstva utiče na dečiju težinu?
Istraživači pretpostavljaju da “oni roditelji koji su dosledni u vaspitanju“ više insistiraju na jasnim očekivanjima od “zdravog” ponašanja – na primer:

  • sprovode pravila u vezi sa kvalitetom emisija koje se gledaju na televiziji
  • ograničavaju vreme boravka pored ekrana na razumnu meru
  • vode računa o fizičkim aktivnostima svoje dece
  • insistiraju na redovnom odmoru i pravovremenom odlasku na spavanje (dovoljan broj sati spavanja)
  • organizuju redovne obroke i izbor zdrave ishrana

“Studija je dobar početak da se vidi kako pravi uticaj oba roditelja ima odraz na težinu deteta. U budućim istraživanjima trebalo bi pogledati uticaj proširene porodice na gojaznost dece (efekat bake i deke), a takođe i kakav je uticaj “netradicionalne” porodice”, napominje dr Glorija Rejfkol, pedijatar u dečjoj bolnici Majami.
Roditelji mogu da pomognu i ohrabre zdrave navike svoje dece na više načina: izborom porodičnih ciljeva, kao što su svakodnevno vežbanje i voće i povrće na trpezi. Decu treba pratiti u ostvarivanju ciljeva, hvaliti ih i nagrađivati. Jedna vrsta nagrade može biti to da cela porodica uradi nešto zabavno zajedno, kao što je odlazak u zoološki vrt, u park, na izlet i slično.
Umesto zaključka
Roditelji treba da se fokusiraju na to da kod dece počnu sa uspostavljanjem zdravih navika u najranijem detinjstvu. Na taj način deca nauče šta, kad i koliko treba da jedu i ponašaju se tako da vode računa i o svojoj težini i o svom zdravlju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike