najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najbolja dijeta za decu

Raznovrsnost zdrave hrane smanjuje šanse za gojaznost, a kod gojaznih osoba smanjuje indeks telesne mase (BMI).

Međutim, nova studija donosi izneneđujuće podatke – veća raznovrsnost hrane nema isti efekat na gojaznu decu, čak može povećati rizik od gojaznosti.

Iz godine u godinu proučavanjem indeksa telesne mase (BMI) kod dece, na osnovu težine i visine, otkriveno je da veća raznolikost hrane, zdrava hrana i raznovrsnost ishrane dovodi do povećanja BMI.

Zbog nedostatka istraživanja o tome, studija je odlučila da utvrdi efekte dijatetske različitosti zbog sve veće gojaznosti dece. Prema podacima, oko 23% dece predškolskog uzrasta u Americi ima višak kilograma ili je gojazno, a ta cifra raste i do 30% u porodicama sa niskim ili malim mesečnim primanjima.

Za potrebe studije praćeno je 340 dece predškoloskog uzrasta starosti 4 godine koja su upisana u federalni program finansiranja dece čiji roditelji imaju mala mesečna primanja.

Roditelji ili staratelji zamoljeni su da naprave listu ishrane sa podacima raznolikosti hrane, kao i vremenski period ishrane.

Praćenje je uspelo kod 264-oro dece u trajanju od 2 godine. Rezultati su pokazali da veća raznovrsnost i raznolikost u zdravoj ishrani dece nije dovela do poboljšanja BMI. Iznenađujući rezultati naveli su istraživače na razmišljanje o ograničenjima koje je ovo istraživanje imalo. Glavno ograničenje odnosi se na samostalan unos podataka o ishrani. Poznato je da gojazne osobe, a posebno deca, ne prijavljuju roditeljima sve što su jeli ili popili tog dana.

Bez obzira na tačnost ili netačnost tih podataka, studija navodi potrebu za mnogo većim istraživanjem koje bi, pored raznovrsnosti i raznolikosti ishrane, obuhvatalo i veličine porcija dece sa visokim BMI.

Na kraju se navodi i zapažanje da deca koja manje jedu – nemaju problem sa težinom, ali su zato izbirljivija.

I ovde se nameće jedan od zaključaka: bitna je umerenost i koliko se hrane pojede, a ne koliko je hrana kvalitetna ili „zdrava“. Onda je logično da deca lako mogu pojesti „velike količine“ zdrave hrane (zato što im je ukusna i što im se sviđa), a velika količina ipak vodi do gojaznosti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike