najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uvek je vreme da se jede ovo povrće

Kada dođe jesen onda se miris pečene paprike oseća na sve strane a činjenice govore da je paprika u bilo kom obliku izvor zdravlja i da je treba koristiti za ishranu i više nego što je obično koristimo.

Povremeno se treba podsetiti značaja paprike za zdravlje i koliko je ona puna vitamina i minerala.

Sveža paprika je na našem tržištu dostupna od proleća do kasne jeseni a zahvaljujući gajenju u plastenicima i čuvanju u hladnjačama, dostupna nam je skoro cele godine. Suva i konzervirana paprika ili prerađevine od paprike dostupne su nam cele godine i tokom pripreme ne gube mnogo od korisnih vitamina i minerala.

Sorte paprika

Paprika ima raznih vrsta i raznih sorti:

Po nazivu kod nas su poznate parike: havano, mađarska, kalifornijska, makedonska, leskovačka, ajvarka, turšijska…

Paprika ima raznih i po obliku i izgledu i veličini : kupaste, šiljate, prizmatične, baburaste… a veličine od nekoliko centimetara do nekoliko decimetara.
Mogu se paprike naći i u raznim bojama: zelene, žute, crvene, tamnocrvene, narandžaste…Pored navedenog postoje slatka paprika i ljuta paprika , s tim što ljute paprike mogu biti razne ljutine od malo do veoma ljutih.

Sastojci

Osnovna svojstva paprike u ishrani su da ne sadrži mnogo kalorija (pogodna za dijetalnu ishranu) a da sadrži dosta minerala, vitamina i drugih korisnih i lekovitih sastojaka.

Paprika sadrži vitamine: A, B1, B2, B6, E, C …

Od minerala i metala potrebnih organizmu navodimo samo neke: gvožđe kalijum , natrijum , fosfor …

Pored vitamina i minerala, paprika sadrži obilje drugih sastojaka važnih za naš organizam: beta-karoten, razne vrste šećera, eterična ulja, zeaksantin, kapsacin, karotin, lutein, folnu kiselinu, biljna vlakna…

Korišćenje

Najbolja i najbogatija korisnim sastojcima svakako je sveža paprika. Iako se sušenjem, pečenjem, grilovanjem, kuvanjem ili zamrzavanjem gube neki sastojci, ipak i u takvoj paprici ima dovoljno vitamina i minerala.

Paprika se u ishrani koristi: za spremanje salata, za spremanje kuvanih jela, pržena sa jajima, sirom ili paradajzom, ukiseljena za turšiju, ali i kao začin (seckana, sušena, mlevena…).

Lekovita dejstva paprike

Paprika deluje kao: diuretik, antidepresiv, antiseptik, afrodizijak i antireumatik.

Paprika i jela od paprike pomažu u lečenju mnogih bolesti i tegoba kod odraslih i dece.

Podsećamo da papriku treba često koristiti u ishrani zato što povoljno deluje na: organe za varenje, mokraćne puteve, nerve, mišiće, krvne sudove i srce, bolesti zuba, grla i ždrela , bolesti disajnih organa a poboljšava imuni sistem.

Pored toga paprika je korisna kod: alergije, anemije, dijabetesa , infektivnih oboljenja, katarakte, makularne degeneracije, mamurluka, nekih vrsta raka, opadanja kose, osteoporoze, Parkinsonove bolesti, hemoroida i herpesa.

Papriku ne možemo koristiti kao osnovni lek za lečenje određenih bolesti, već kao deo ishrane koja nam može pomoći da sačuvamo zdravlje i izborimo se lakše sa mnogim bolestima.

Možda niste znali

Paprika sadrži dosta vitamina C i to više nego limun ili narandža a 50 grama paprike sadrži dnevnu dozu vitamina C potrebnu našem organizmu.

Umereno ljuta sveža ili mlevena paprika je pogodna za cirkulaciju, srce, mozak i protiv krvarenja a naročito za poboljšanje apetita.

Crvena paprika sadrži fitonutrijente lutein i zeaksantin, koji štite naše oči.

Semenke paprike sadrže minerale i vitamine a naročito su bogate eteričnim uljima.

Podsećamo i upozoravamo da ljuta (previše ljuta) paprika nije za decu i nije za osobe sa stomačnim problemima.

Paprika se koristi kao aromatični dodatak u spravljanju nekih žestokih alkoholnih pića.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike