Bivši predsednik Urugvaja Hoze Muhika povlači se iz političkog života

Hoze Muhika (Jose Mujica), predsednik Urugvaja od 2010. do 2015. godine i figura latinoameričke levice, izjavio je danas da napušta politički život i da sa 85 godina odustaje od svog mandata u Senatu.

Muhika je rekao da je epidemija korona virusa ubrzala njegovu odluku i da sa žaljenjem odustaje od političkog života i mesta u Senatu na kojem je ponovo izabran 2019. godine.

„Pandemija me je izbacila iz koloseka. Biti senator znači razgovarati sa ljudima, ići njima u susret a ne samo sedeti u kancelariji. Dvostruko sam ugrožen, zbog starosti i bolesti“, rekao je Muhika i dodao da odlazi iz političkog života „zahvalan, sa brojnim uspomenama i dubokom nostalgijom“.

Muhika, poznatiji kao Pepe Muhika, bivši je gerliski borac koji je pre predsednika Urugvaja bio ministar stočarstva poljoprivrede i ribarstva.

Poznat je po odbojnosti prema protokolu, jednostavnosti i srdačnosti. Često je bio vidjen u javnosti u svakodnevnim aktivnostima, kao što je kupovina daske za peglanje ili se zaustavi da poveze nekog autostopera.

Muhika je takodje poznat kao veoma skroman i nosi titulu najsiromašnijeg predsednika na svetu. Reditelj Emir Kusturica je napravio dokumentarni film o njemu koji je 2018. godine prikazan na Medjunarodnom filmskog festival u Veneciji (Mostra).
Bivši predsednik Urugvaja je bio u Veneciji, ali je tada novinarima rekao da je pristao da dodje na festival „jedino zbog prijatelja Kusturice“ dodajući da on ne pripada tom svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.