ECB povećala program kupovine obveznica za 500 mlrd evra

FRANKFURT – Evropska centralna banka povećala je program kupovine obveznica novom „dozom“ podsticaja od 500 milijardi evra (600 milijardi dolara), jer je zimski talas korona virusa i rast broja zaraženih izazvao zatvaranje privreda velikih razmera uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

Upravni savet ECB-a, koji broji 25 članova, odlučilo je danas da poveća kupovinu obveznica za 500 milijardi evra, na 1,85 biliona sa sadašnjih 1,35 biliona evra, i da produži program podrške najmanje do marta 2022, prenosi agencija AP.

Prvobitno je trajanje programa bilo oročeno do sredine 2021.

Kupovine obveznica, koje se realizuju putem štampanja novog novca, smanjuju troškove dugoročnog zaduživanja i omogućavaju da krediti budu dopstupni po pristupačnoj ceni potrošačima, preduzećima i vladama širom evrozone.

Taj program je od ključne važnosti kao pomoć preduzećima da prežive dok se pandemija ne povuče, i kao podrška vladama koje se zadužuju kako bi finansirale mere iz paketa pomoći privredi i radnicima.

ECB je danas takođe proširila svoju ponudu ultra jeftinih, dugoročnih kredita za banke, i zadržala na nepromenjenom nivou ključne kamatne stope na svoje glavne operacije refinansiranja, na prekonoćne pozajmice i depozite – na nula posto, na 0,25 i na minus 0,50 procenata, respektivno.

Akteri na tržištima kapitala su u velikoj meri očekivali da će centralna banka evrozone povećati obim kupovine obveznica, budući da je u oktobru obećala da će „rekalibrirati svoje instrumente“ pošto je ponovni uzlet slučajeva koronavirusa širom kontinenta doveo do novih zatvaranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.