U trendu

Estonija pooštrava kriterijume za izdavanje sertifikata

TALIN – U Estoniji više neće moći da se koriste negativni rezultati testova na korona virus za dobijanje zelenog sertifikata koji je potreban za prisustvovanje sportskim događajima, ulasku u bioskope, kao i za sve druge vrste događaja koji se odvijaju u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Od danas su samo dokazi o vakcinaciji ili preležanom korona virusu prihvaćeni kao osnova za dobijanje sertifikata, navodi AP.

Vlasti Estonije su rekle da će ova mera, zajedno sa još jednom, koja zahteva nošenje maski na zatvorenim javnim mestima, ostati na snazi do 10. januara.

Agencija navodi da nije odmah bilo jasno zašto se vlada odlučila na ovu meru, iako bi zabrinutost oko pouzdanosti nekih testova mogla da bude jedan od faktora.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da je među ljudima koji su umrli od korona virusa pet puta više onih koji su bili nevakcinisani, nego vakcinisanih.

Estonija je u protekla 24 sata zabeležila 1.787 novih slučajeva korona virusa, što je jednako brojevima na vrhuncu pandemije u martu.

U nedelju je 14-dnevna stopa zaraze korona virusom u zemlji iznosila 1.311,3 na 100.000 stanovnika, što je jedna od najvećih u Evropi, preneo je estonski javni servis ERR.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar