U trendu

Kontrolisan ulazak Palestinaca u Jerusalim zbog kovida 19

JERUSALIM – Desetine hiljada muslimana pohrlilo je u jerusalimsku džamiju Al Aksa prvog petka Ramazana, ali kod vernika su iazvala nezadovljstvo izraelska ograničenja kojima je uskraćen pristup Palestincima sa Zapadne obale bez dokumenata o vakcinaciji protiv kovida 19.

Rojters prenosi da od ranog jutra palestinski stanovnici gradova poput Vitlejema i Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali čekaju na izraelskim kontrolnim punktovima kako bi se proverile njihove ulazne dozvole i status vakcinacije pre prijema u Jerusalim.

Ostali vernici iz istočnog Jerusalima i arapskih gradova u Izraelu imali su lakši pristup, jer su uključeni u izraelsku kampanju vakcinacije, a ova ograničenja su kritikovali palestinski zvaničnici.

Veliki muftija Jerusalima Ikrima Sabri, koji je predvodio molitve, optužio je Izrael da je iskoristio pandemiju korona virusa da bi se mešao u poslove džamije Aksa, a palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Izrael pretvorio Stari grad Jerusalima u vojnu bazu.

Izraelski zvaničnici su poručili da su ograničili broj od 10.000 vakcinisanih Palestinaca koji mogu da uđu sa Zapadne obale zbog visoke stope mortaliteta od korona virusa u oblastima Palestinske uprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.