U trendu

Može li ovaj vitamin da pomogne kod infekcije koronom?

Holandski naučnici su kod pacijenata koji su umrli od posledica kovida 19 ili su primljeni na odeljenje intenzivne nege s dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina K, važnog kod regulisanja zgrušavanja krvi.

Lekari koji su proučavali razvoj bolesti u bolnici Kanisijus Vilhelmina u gradu Najmegenu, našli su vezu između bolesti i ovog vitamina baš zbog toga što kovid 19 izaziva zgrušavanje krvi, što dovodi do razgradnje elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbuje u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji reguliše zgrušavanje. Oni veruju da bi mogao da osobe zaštiti od težeg oblika oboljenja pluća, piše Nedeljnik.

Holandski istraživači sada čekaju recenziju studije, a po odobrenju bi počeli s kliničkim ispitivanjima.

Dr Rob Jansen, naučnik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije podsticati kod ljudi što veći unos vitamina K u organizam, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.

On kaže da je ovaj nutrijent dobar i za krvne sudove, kosti i za pluća u svakom slučaju i da ga treba uzimati.

“Vitamini K1 i K2. K1 nalaze se u spanaću, brokoliju, zelenom lisnatom povrću, u borovnicama i u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbuje K2, a ima ga puno u holandskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i plesnivim sirevima”, prenosi Nedeljnik.

“Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentisane soje, nato, karakteristične lepljive strukture i oporog ukusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist”, rekao je.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Mastrihtu, jednim od najvećih evropskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvnog sistema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.