U trendu

Obaveštajci utvrdili poreklo korone, Tramp ipak uporan – optužuje Kinu i sprema kazne?

Američke obaveštajne službe zaključile su da novi korona virus nije stvorio čovek niti je je genetski modifikovan.

One u saopštenju za javnost, međutim, navode da i dalje ispituju navode predsednika Donalda Trampa da je pandemija možda potekla iz jedne kineske laboratorije.

„Obaveštajne službe se pridružuju širokom konsenzusu naučne zajednice i slažu se da korona virus nije stvorio čovek niti je genetski modifikovan“, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Kako se dodaje, obaveštajne službe će pažljivo analizirati informacije i podatke koji se budu pojavili kako bi utvrdila da li je epidemija počela kontaktom sa zaraženim životinjama ili je posledica incidenta u laboratoriji u Vuhanu, gradu u Kini odakle je pandemija počela da se širi.

Zvaničnici administracije predsednika SAD Donalda Trampa traže od američkih obaveštajnih agencija da pronađu dokaze koji idu u prilog neutemeljenoj teoriji da je kineska vladina laboratorija u Vuhanu izvor epidemije korona virusa, tvrde neimenovani sadašnji i bivši američki zvaničnici.

Napori u tom smeru dolaze u trenutku kada Tramp pojačava kampanju kojom okrivljuje Kinu za pandemiju, preneo je ranije „Njujork tajms“.

Tramp: Video sam dokaz da je virus iz laboratorije u Vuhanu

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da je video dokaze da je korona virus potekao iz laboratorije u Vuhanu, ali kaže da ne može da ih otkrije.

Kako prenosi Skaj njuz, Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući sinoć rekao da ne može da kaže zašto je uveren da je virus nastao u Institutu za virologiju u Vuhanu.

Na pitanje novinara da li je video išta što ga je u tolikoj meri uverilo da je virus nastao u tom institutu, Tramp je odgovorio: „Da, video sam“.

Upitan šta je u pitanju, rekao je: „To ne mogu da vam kažem. Nije mi dozvoljeno“.

Tramp je ocenio da Kina ili nije mogla da zaustavi širenje korona virusa ili je dozvolila da se on proširi.

Odbio je da odgovori na pitanje da li smatra da je kineski predsednik Si Dinping odgovoran za ono što on smatra pogrešnim informisanjem.

CNN: SAD formuliše kazne za Kinu, moguće i sankcije

Američka administracija počela je da uobličava dugoročni plan za kažnjavanje Kine na više frontova zbog navodne krivice za izbijanje pandemije korona virusa.

Brojni izvori iz Bele kuće navode da postoji želja da se upotrebe različita sredsrva, među kojima su sankcije, otkazivanje obaveza iz američkog duga i uvođenje nove trgovinske politike, „kako bi pokazali Kini i svima ostalima na kome je, po njihovom mišljenju, odgovornost“, prenosi CNN.

„Moramo ponovo da pokrenemo ekonomiju i moramo to pažljivo da uradimo, ali moramo da pronađemo način da pokažemo Kini da je njihovo delovanje apsolutno bilo za osudu“, rekao je zvaničnik američke administracije koji je želeo da ostane anoniman.

Istovremeno, dva izvora kažu da su se američke obaveštajne službe našle pod ogromnim pritiskom administracije da utvrde da li je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu.

Obaveštajci su u saopštenju za javnost, međutim, naveli da i dalje ispituju tvrdnje predsednika Donalda Trampa da je pandemija možda potekla iz jedne kineske laboratorije i dodale da se pridružuju širokom konsenzusu naučne zajednice i slažu se da korona virus nije stvorio čovek niti je genetski modifikovan.

Sukob izmedu SAD i Kine nastaje usred sve vecih sumnji u administraciji oko rastućeg strateškog izazova Kine i besa zbog toga što je korona virus uništio ekonomiju, što se posmatra kao Trampov „pasoš za drugi predsednički mandat“, navodi CNN.

Američki medij podseća na reči državnog sekretara Majka Pompea da je „veoma uveren da će Komunisticka partija Kine platiti cenu za ono što je uradila, svakako od SAD“.

Rastuće konfrontacije dolaze u vreme kada obe strane pokušavaju da iskoriste već isfagmentisano geopolitičcko okruženje uzdrmano njihovim rivalitetom i još dublje podeljeno pandemijom.

Dugoročno, to preti da izazove teške izbore za američke saveznike u Aziji, koji ne žele neprijateljstvo sa gigantom „u svom dvorištu“.

Rastuće tenzije mogle bi da imaju ozbiljen posledice i na globalnu ekonomiju, dok SAD pokusavaju da pronađu druge izvore snabdevanja od onih kojima dominira Kina, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.