U trendu

Prvi sastanak šefova diplomatija G7 „licem u lice“

LONDON – Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 7 (G7) okupljaju se danas u Londonu na prvom sastanku „licem u lice“ od početka pandemije kovid-19.

Skup će početi razgovorom između domaćina, britanskog šefa diplomatije Dominika Raba i njegovog američkog kolege, državnog sekretara Entonija Blinkena.

Velika Britanija, koja predsedava rotirajućim predsedništvom G7, vidi ovu nedelju kao šansu za ponovno potvrđivanje zapadnog uticaja i rešavanje pitanja kao što su oporavak od korona virusa, klimatske promene i odnosi sa Kinom i Rusijom, prenosi Rojters.

Rab i Blinken će „udariti temelj“ i za prvo planirano putovanje predsednika SAD DŽoa Bajdena u inostranstvo od stupanja na dužnost. Rojters u tom kontekstu napominje da bi samit lidera G7 koji se održava u junu u Britaniji trebalo da oživi saradnju između tih tradicionalnih saveznika nakon višegodišnjih trvenja pod Donaldom Trampom.

Pored ministara zemalja članica G7 – Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država, Britanija je ove nedelje pozvala na skup i ministre Australije, Indije, Južne Afrike i Južne Koreje. Sastanci će početi večeras svečanom večerom.

Pre toga, Rab i Blinken će se sastati kako bi razgovarali o zajedničkim ciljevima dve zemlje. Britanija želi da iskoristi Bajdenovu spremnost za ponovno uključenje SAD u globalne napore u borbi protiv klimatskih promena i za obnovu nuklearnog sporazuma sa Iranom kojeg je Tramp odbacio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.