U trendu

VL: Interesovanje za rusku vakcinu zbog njene efikasnosti

ZAGREB – Ambsada Rusije u Zagrebu sopstila je ranije, a povodom mnogobrojnih upita građana, da nabavka i distribucija ruske vakcine Sputnjik V nije u njihovoj nadležnosti, a zagrebački Večernji list piše danas da je jedan građanin pitao da li može jednostavno da ode u Rusiju i tamo primi vakcinu.

Večernji piše da hiljade Hrvata ovih dana „opseda“ Ambasadu Rusije u Zagrebu samo s jednm ciljem, da se domognu ruske vakcine.

Osim saopštenja da nisu nadležni za nabavku i distribuciju vakcine, iz Ambasade Rusije su za Večernji rekli da se ni oni još nisu vakcinisali i da u Rusiju ne idu zbog problema sa putovanjima.

Podsetili su i da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslali notu stranim diplomatskim predstavništvima 29. januara u kojoj je rečeno da će predstavnici diplomatskog kora u Hrvatskoj i svi stranci koji borave u Hrvatskoj biti vakcinisani prema planu imunizcije u toj zemlji.

Večernj piše da je veliki interes Hrvatske, ali i građana Rusije s prebivalištem u Hrvatskoj, za ruskom vakcinom nastao nakon što je objavljen rezultat treće faze kliničkog ispitivanja Sputnik V.

U toj fazi, dodaju, učestvovalo je 20.000 ispitanika u šemi s dve doze vakcina, a utvrđeno je da je Sputnjik V efikasna 91,6 posto kod simptomatskih oblika novog korona virusa, a kod osoba starijih od 60 godina efikasnost je 91,8 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.