najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako žene mogu da spreče opadanje kose?

Žene koje svoju kosu vole da nose čvrsto upletenu i zategnutu – povećavaju rizik od gubitka kose. To nisu mišljenja laika, već zapažanja stručnjaka posle sprovedenih istraživanja.

Tim istraživača sa Medicinskog fakulteta Džons Hopkins u Baltimoru analizirao je 19 studija i pronašao povezanost između jako stegnute upletene kose i postepenog opadanja kose. Usled stalno zategnute kose i zategnutih dlaka, dolazi do oštećenja folikule zbog napetosti u korenu dlake.

Traction alopecija ili „vučna alopecija“ (“vučno” opadanje kose – opadanje kose usled zatezanja) predstavlja najčešći tip gubitka kose kod američkih crnkinja – ona je uzrok trećine svih slučajeva opadanja kose.

Studija nije pokazala definitivnu uzročno-posledičnu vezu, ali je činjenica da „maltretiranje“ kose može pojačati njeno opadanje. Razni stilovi nošenja kose povezani sa ovakvom vrstom gubitka kose uključuju: pletenice, konjski rep, „dredove“ (zamršene pramenove kose), nadogradnju kose, peglanje kose, pogotovo ako se kosa pre pravljenja frizure hemijski ispravlja (tretira).

“Kosa je kamen temeljac samopoštovanja i identiteta za mnoge ljude, ali je ironično da pravljenje nekih frizura sa ciljem da se poboljša samopouzdanje – zapravo dovodi do opadanja kose“, izjavila je dr Kristal Aguh, asistent dermatologije sa Medicinskog fakulteta Džons Hopkins u univerzitetskom saopštenju.

Rezultati ukazuju na potrebu da dermatolozi više nauče o ovim potencijalno štetnim vrstama frizura i da savetuju pacijente o rizicima i alternativnim vrstama frizura.

Ovakvo opadanje kose može se sprečiti ili zaustaviti ranim preduzimanjem potrebnih mera. Osobama koje vole ovakve frizure predlaže se da manje zatežu kosu ili da naizmenično menjaju frizure na nekoliko dana kako bi se kosa „odmorila“ i opravila.

Rezultati pomenute studije nedavno su objavljeni u “Journal of the American Academy of Dermatology”.

Saveti

Iako se studija bavila crnkinjama u SAD, saveti za čuvanje kose mogu koristiti svim ženama:

  • nemojte mnogo zatezati kosu pri pravljenju pletenica ili konjskih repova
  • nemojte preterano zatezati kosu kada pravite „derdove“
  • izbegavajte često farbanje i tretman kose jakim hemikalijama
  • izbegavajte često peglanje kose ili obradu vrelim aparatima za kosu
  • ne češljajte dugo ni često kosu gustim češljevima
1 komentar
  1. Lolly

    Evo nisam crnkinja a upravo sam pletenicama, kikicama uništila kosu. Sva sreća da sam naišla na Vivese Senso Duo na ovoj stranici upravo čekam paket i ulje i šampon i jedva čekam!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike