U trendu

Pušenje u kolima šteti svima

Novo istraživanje pokazuje da i nepušači koji sede u automobilima sa pušačima udišu, kao i pušači, neke od kancerogenih supstanci i druge toksine. Ipak, istraživači navode da nije jasno šta to tačno znači za zdravlje nepušača.

„Ovo je prva studija koja je merila izloženost konkretnim hemikalijama kod osoba izloženih duvanskom dimu“, kaže istraživač dr Nil Benovic, profesor medicine, bioinženjeringa i terapeutske nauke na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

„To pokazuje da, kada sede u kolima sa pušačima, nepušači udišu brojna potencijalno opasna jedinjenja iz duvanskog dima povezana sa rizikom od raka, srčanih oboljenja i bolesti pluća“, dodaje on.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali uzorke urina 14 osoba koje su sedele na zadnjem sedištu parkiranog automobila, dok je osoba na sedištu vozača pušila tri cigarete u periodu od sat vremena. Prozori na vozilu bili su otvoreni oko 10 cm.

Testiranje uzoraka urina pokazalo je da su nepušači imali znake povećanih nivoa nekoliko toksičnih hemikalija za koje se smatra da su najvažnije među hiljadama u duvanskom dimu a uzrokuju bolesti povezane sa pušenjem.

Istraživači navode da nam ovo govori da ljudi, a naročito deca i odrasli, sa već postojećim zdravstvenim stanjima kao što su astma ili istorija bolesti srca, treba da budu zaštićeni od izlaganja duvanskom dimu u automobilima.

Autori studije navode da pošto se vozila nisu kretala, nije jasno šta će se desiti u stvarnoj situaciji kada se vozila kreću i protok vazduha može da izvuče dim.

„Ipak, uzorci vazduha koje smo uzeli bili su slični po sastavu onima iz prethodnih studija o pušenju koje su koristile zatvorene automobile i vozila sa uključenim različitim sistemima ventilacije. Verujemo da je opšti nivo rizika za nepušače koji predstavljamo realan“, zaključuju istraživači.

Naša zapažanja

Istraživači su izgleda bili „uzdržani“ da ne bi osuli „jaku paljbu“ po pušačima i „uvredili“ proizvođače cigareta.

Ne može biti nešto „malo otrovno“ i „malo štetno po zdravlje“, jer je dokazano da duvanski dim šteti zdravlju, pa samim tim i u kolima, naročito deci.

Istraživači su ispitivali uticaj „tri cigarete na sat u vozilu koje stoji“, a šta bi bilo da je u vozilu više pušača koji popuše po nekoliko cigareta na sat tokom putovanja u trajanju od nekoliko sati? Možemo samo reći „jadna deca“ koja se voze u automobilu u kom saputnici puše!

2 komentara
  1. Veca

    Kada sam sa nekim u kolima, nikada ne pušim, kada sam sama, uvek pušim. Volim da pušim dok vozim. posebno volim da zapalim posle posla, na putu kući i od kuće, pre posla. pošto na poslu nema pušenja pa se uželim. Zimi, kad neće auto da mi upali 5 minuta, prvo zapalim da se smirim, pa verglam.

  2. Dragan iz Gotovuse

    Pušenje ili zdravlje, odlučite sami.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike