U trendu

Stižu nam ledeni dani, kako se zaštititi?

Najavljuju nam ledene dane tokom Božića, čak i do minus 20 u nekim delovima Srbije. Kako bismo stojećki prebrodili hladnoću, dok u Srbiji vlada epidemija gripa a škole su produžile raspust zbog virusa, nije naodmet podsetiti se šta treba ili ne treba raditi ukoliko se nađete napolju na ovoj hladnoći.

Osobe koje boluju od hroničnih bolesti moraju ozbiljno da shvate najave promene vremena. To znači manje opterećenja, prilagođavanje odeće vremenu, i najosnovnije – uzimati dovoljno tečnosti i izbegavati stresne situacije. Pre izlaska napolje, srčani bolesnici, kao i oni koji boluju od astme treba da uzmu odgovarajući lek.

Pijte puno tečnosti – čaj, limunadu, topla supa je odlična za ove zimske dane. Izbegavajte masno i ljuto i jedite što više povrća i salate. Lekari upozoravaju da se pri uzimanju tečnosti preporučuju topli napici i da se izbegavaju alkohol i kofein.

Ma koliko god da deca vole sneg i zimske čarolije, ne šetajte ih bez preke potrebe. Pre izlaska napolje dobro ih utoplite i vodite računa da ne budu predugo mokri.

Ako već morate da izađete, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama i stavite šal preko usta kako biste sprečili udisanje hladnog vazduha. Obuća treba da vam bude topla i komotna, a izbegavajte čizme sa visokim petama.

Ukoliko morate dugo da boravite na otvorenom, izloženi ste hladnoći i počinjete da osećate drhtavicu, to je znak da treba da se vratite u zatvoreni prostor. Takođe treba izbegavati sve aktivnosti koje mogu da uzrokuju umaranje i ubrzano disanje na spoljnim niskim temperaturama.

Pobrinite se i za svoje kućne ljubimce, šetajte ih kratko i dobro utoplite. Takođe ih posmatrajte, ukoliko se ponašaju drugačije nego inače, znači da je i njima hladno, pa je preporučljivo da ih vratite u topli prostor. Ne dajte im zaleđenu vodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar