U trendu

Koliko je zapravo opasan analni seks?

Kada je Gvinet Paltrou na svom blogu pisala o analnom seksu heteroseksualnih parova, podigla se velika prašina. U intervjuu sa psihoanalitičarem Polom Joanidesom, autorom Vodiča za seks, analizirana je istorija analnog seksa, ali i rizici koje donosi njegova popularizacija.

„Ispočetka je analni seks izazivao šok, potom je postao kulturološka pojava, a danas je standardna radnja u spavaćim sobama, ili se barem tako čini iz medija i TV serija“, napisala je novinarka Goopa.

Istraživanja ne potvrđuju da je analni seks toliko učestao, ali studija iz 2016. godine pokazala je da je 12,2 posto Amerikanki imalo analni seks u poslednja tri meseca, iz čega je očigledno da su žene znatiželjne i spremne da ga isprobaju.

Health.com razgovarao je sa ginekologom Loren Strečer, direktorkom Centra za seksualnu medicinu na Univerzitetu Nortvestern, koja upozorava žene na neke rizike koje nosi analni seks.

„Realno, anus nije stvoren za seks, on je pre svega jednosmerni prolaz. Vagina sa druge strane je sposobna da se rastegne“, rekla je.

Koristite zaštitu

Rektalno tkivo je tanje i nije elastično zbog čega ga je lakše razderati, tvrdi Robert Šnajder, autor „Sex Rx-a“.

Povrede anusa povećavaju rizik da ćete se zaraziti nekom polno prenosivom bolešću, poput rektalne gonoreje, analne klamidije i HIV-a. Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je najrizičniji za prenos virusa HIV-a, ali i HPV-a.

„Jako malo heteroseksualnih muškaraca zaraženo je HIV-om, ali gotovo polovina njih nosioci su virusa HPV-a“, rekla je Strečer.

HPV može uzrokovati analne bradavice i analni rak. Dodatni problem je to što se verovatno nećete testirati na analne bolesti, osim ako vaš lekar ne proceni da biste trebali. Analni seks uzrokuje i bolove, krvarenje i fekalnu inkontinenciju.

Istraživanje Univerziteta Northwestern pokazalo je da žene koje su redovno praktikovale analni seks primetile promjene u stolici i urinarnu i fekalnu inkontinenciju. Najsigurnije praktikovanje analnog seksa ono je uz korišćenje zaštite, tvrdi Strečer.

„Čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvek biste trebali da koristite kondom za analni seks. Ako nakon analnog seksa imate vaginalni, partner bi trebalo da promeniti kondom kako ne biste sprečili infekciju urinarnog trakta“, savetovala je.

2 komentara
  1. ANDREJ

    Analni seks moze biti opasan,zbog eventualnog prenosa polnih zaraznih bolesti.Medjutim ima zena koje zaista vole i taj analni osecaj seksualnog uzivanja. Muskarci im to mogu priustiti na taj nacin,sto ce svoj kaziprst namazati vazelinom,i gurnuti ga duboko u zenin anus, i sa njim praviti u anusu,lagane kruzne pokrete.Mnoge zene,na taj nacin,dozive lako orgazam ,bez bojazni od zaraza i eventualnog zaceca!

  2. bambi

    Objasnite to homoseksualcima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike