Polna infekcija uz stalnog partnera

Studija koja je obuhvatila univerzitetske studente pokazala je da je jedna trećina žena koje su imale samo jednog seksualnog partnera bila inficirana humanim papiloma virusom (HPV) tokom godinu dana od početka veze sa tom osobom. U toku tri godine njihove veze sa istom osobom, 50% žena bilo je inficirano bar jedanput, uprkos tome što su imale samo jednog seksualnog partnera.

Dr Rejčel Viner sa Univerziteta u Vašingtonu (Rachel Winer, University of Washington), koja je vodila ovu studiju, rekla je da, prema rezultatima studije, postoji veliki rizik od infekcije ovim virusom, čak i kada osoba ima samo jednog seksualnog partnera. Ova pojava nije karakteristična za ostale polne bolesti. Karakteristika HPV je da je on veoma čest kod osoba koje su seksualno aktivne i zbog toga su veoma prijemčive za ovu infekciju, čak i ako imaju samo jednog seksualnog partnera.

Zbog toga se smatra da je vrlo mudro vakcinisati devojčice pre nego što postanu seksualno aktivne.

Ukoliko je muški partner prethodno imao više seksualnih partnerki, veće su šanse da će zaraziti HPV virusom svoju novu seksualnu partnerku – kaže dr En Barčel sa Mekgil univerziteta.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.