Stres i alergija

Stres može izazvati povećanje simptoma alergije kod ljudi sa sezonskim alergijama – rezultati su novije istraživačke studije.

Istraživači su pratili 179 osoba sa polenskom groznicom tokom 12 nedelja i ustanovili da 39% njih ima jače simptome nego što je uobičajeno. Ovi pacijenti su imali viši nivo stresa od onih koji nisu imali simptome alergije tokom perioda ispitivanja. Šezdeset četiri odsto učesnika sa višim nivoima stresa imalo je duže vremenske periode alergijskih „napada“.

Nije bilo značajne veze između stresa i razbuktale alergije istog dana, ali osobe sa pojačanim svakodnevnim stresom imale su nakon nekoliko dana pojačane simptome alergije.

„Stres može izazvati više negativnih efekata, uključujući i izazivanje više simptoma alergije“, izjavio je autor studije dr Amber Paterson sa državnog Ohajo univerziteta: „Naša studija je takođe pokazala da osobe sa čestim burnim alergijama obično imaju više negativnog raspoloženja, što opet pojačava alergiju.“

Simptomi kao što su kijanje, curenje iz nosa i suzne oči – mogu izazvati stres, koji pak pojačava simptome alergije, i tako u krug. Sa druge strane, ublažavanje stresa neće izlečiti alergiju, ali može pomoći u smanjenju „intenziteta“ alergijskih simptoma.

Iako je studija otkrili vezu između nivoa stresa i težine simptoma alergije, ona nije dokazala uzročno-posledičnu vezu. Verovatno je i da stres narušava imunitet, pa tako alergija „nadjačava“ organizam.

Načini da se smanji i kontroliše stres uključuju: meditaciju i duboko disanje, organizovanje vremena za zabavu i opuštanje, redovnu ishranu, dovoljno spavanja i brigu o zdravlju, traženje pomoći od nekog člana porodice, saradnika ili socijalnog radnika, kao i eliminisanje stvari koje izazivaju stres i učenje kako se bolje nositi sa stresom.

I ovo istraživanje pokazuje da je ljudski organizam složen i da je mnogo toga povezano, tako da i stres utiče na zdravlje, pa i na intenzitet simptoma alergije.

Rezultati su objavljeni u časopisu „Annals of Allergy, Asthma & Immunology“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike