U trendu

Bezazlene i alarmantne promene na grudima

Grudi su simbol ženstvenosti i majčinstva, izvor samopouzdanja i jedan od glavnih ženskih aduta u zavođenju. Grudi prolaze kroz različite promene kako u pubertetu tako i u menopauzi, kada imate menstruaciju, u trudnoći i tokom dojenja. Treba razlikovati šta je od tih promena normalno i kada se treba obratiti lekaru.

Pražnjenje (curenje) bradavica – podrazumeva bilo kakvu tečnost koja izlazi iz bradavice. Događa se tokom trudnoće i tokom dojenja a može da traje čak dve godine nakon prestanka dojenja. Do curenja može da dođe usled menopauze i zbog hormona. Ovo je sve normalno, ali ako dođe do curenja krvi ili ako je tečnost zelenkasta, obavezno se obratite lekaru. Uzrok može da bude infekcija, cista ili grudvice koje nisu rak, ali mogu da budu. Vaš lekar u razgovoru sa vama o vašoj porodičnoj medicinskoj istoriji uradiće pregled obe dojke i uputiti vas na dalje lečenja.

Grudvice na dojkama – ako primetite bilo kakvu grudvicu na dojci, obavezno se obratite svom lekaru, naročito ukoliko primetite grudvicu u predelu pazuha. Grudvice nisu razlog za paniku jer više od 80% grudvica nije rak. Na osnovu pregleda doktor će odlučiti koju vrstu testove treba uraditi, naravno ako za tim postoji potreba.

Boja i tekstura dojki – ako dođe do pojave bubuljica ili osipa na koži oko bradavice, ili nekog crvenila ili ako koža postane hrapava, obavezno se obratite lekaru kako bi se uradile analize ili po potrebi biopsija.

Osetljivost i nežnost – mnoge žene osećaju bol pre ili u toku ciklusa. To je normalno i prestaje samo po sebi. Do bola može doći usled primene pilula za kontracepciju kao i upotrebe hormona.

Promena u veličini ili obliku – do promena u obliku grudi može doći tokom menstruacije ili trudnoće zbog viška hormona, dok u menopauzi dolazi do toga da grudi postaju sve manje i gube svoj oblik.

Zaključak

Zaključak je da svi mi moramo i treba da poznajemo svoje telo i da ukoliko primetimo bilo kakvu neobičnu promenu, ne treba da je zanemarimo nego da se obratimo svom lekaru i otklonimo neopravdane sumnje. Ponekad mislimo da je sve u redu, ali se može ispostaviti da i nije baš tako, a sve što se rano uoči, mnogo se bolje i efikasnije leči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.