Ovo su razlozi zašto se muškarci znoje noću

Noćno znojenje, ili noćna hiperhidroza, može biti vrlo neprijatno iskustvo za muškarce. Buđenje usred noći, u znoju, sa osećajem jeze ili vrućine svakako remeti san, pogotovo ako se zbog velike količine znoja moraju promeniti posteljina ili pidžama.

Uzroci

Uzroci znojenja noću i za muškarce i za žene uglavnom su;

– temperatura sobe u kojoj spavaju je previsoka,

– piju lekove koji za nuspojavu imaju preznojavanje

– možda je u pitanju hormonski disbalans.

Kada pomislimo na znojenje tokom noći, uglavnom to vezujemo za žene koje su u menopauzi. Međutim, i muškarci se znoje noću.

Postoji puno uzroka za noćno znojenje, u rangu od blagih do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja koji zahtevaju hitnu medicinsku negu. Kada isključite okruženje kao faktor koji utiče na znojenje, zakažite pregled kod lekara kako biste utvrdili zašto patite od preznojavanja tokom noći.

Hiperhidroza

Hiperhidroza se može javiti i kod žena i kod muškaraca. To je stanje koje karakteriše obilno znojenje, bez očiglednog zdravstvenog uzroka.

Osobama koje pate od hiperhidroze, preporučuje se izbegavanje stvari koje mogu ativirati pojačano znojenje, a to su: kofein, začinjena hrana, cigarete i alkohol.

Kada idete na spavanje, obucite nešto lagano i prozračno, prohladite spavaću sobu. Razrešite sve brige i stres pre nego što legnete, jer se on taloži u organizmu tokom dana i može aktivirati znojenje tokom noći.

Da biste održali i unutrašnjost organizma na normalnoj temperaturi, u toku dana, popijte barem osam čaša hladne vode.

Nizak nivo testosterona

Muškarci koji imaju smanjen nivo testosterona mogu patiti od noćnog znojenja. Kako muškarac stari, nivo testosterona postepeno opada, dok ne uđe u andropauzu, koja je u suštini muški ekvivalent za menopauzu.

Noćno znojenje je samo jedan od mnogih simptoma koji se javljaju u andropauzi. Kako bi se smanjili ovi simptomi, većina muškaraca odlučuje se za hormonsku terapiju.

Noćno znojenje je čest slučaj među muškarcima koji imaju smanjen nivo testosterona zbog terapije za rak prostate.

Limfom

Limfom je vrsta raka koja napada limfni sistem. Pošto limfom utiče na imuni sistem, može izazvati obilno znojenje tokom noći kao i svrab na koži, umor i jezu.

Infekcije disajnih puteva

Neke respiratorne infekcije mogu izazvati noćno znojenje kod žena i muškaraca. Doduše, one se često preskaču kao mogući uzročnici ovog problema. Ali, upala pluća može izazvati povišenu temperaturu, jezu, kao i znojenje.

Epstajn-Barov virus, koji je uzročnik mononukleoze, takođe može izazvati noćno znojenje.

 Kako zaustaviti noćno znojenje kod muškaraca

1. Održavajte temperaturu spavaće sobe prohladnom i dok spavate – poslužite se ventilatorom ili otvorite prozor. Pre nego što zaspite, čak i ako vam je hladno, izbegavajte položaj fetusa (nemojte se sklupčati).

2. Spavajte u laganoj odeći koja ‘diše’ i birajte posteljinu koja hladi. Izbegavajte flanel i druge materijale koje su guste i teške

3. Istuširajte se pre spavanja hladnom vodom.

4. Pre spavanja ne pijte alkohol i topla pića poput čaja. Obe varijante utiču na porast telesne temperature.

Izbor večere

Pogrešan izbor jela za večeru utiče na znojenje tokom sna. Za večeru, nemojte jesti ništa ljuto ili začinjeno jer ćete tako podići telesnu temperaturu i prouzrokovati noćno znojenje.

Generalno se hrana pre spavanja ne preporučuje osobama koje pate od noćnog znojenja jer varenje podiže telesnu temperaturu, što može podstaći znojenje. Takođe bi trebalo izbegavati kiselu hranu – citrusno voće, paradajz, kisele krastavce, kao i beli šećer.

 Izbor lekova

Pročitajte kakve nuspojave imaju lekovi koje pijete. Neki antipiretici-salicilati i acetaminofen, na primer, kao i antihipertenzivi i fenotiacini mogu izazvati noćno znojenje kod muškaraca.

Konsultujte se sa svojim lekarom ako lekovi koje uzimate izazivaju noćno znojenje, možda vam može prepisati neke druge.

Vežbe i ljubav

Vežbajte pre podne ili popodne, a nikako uveče. Trening pre spavanja može izazvati noćno znojenje. Slično tome, i vođenje ljubavi se ne preporučuje u vreme pred spavanje.

Upozorenje

Ako ništa od preporuka iz ovog teksta ne deluje, pođite na lekarski pregled. Noćno znojenje, u retkim slučajevima, može biti indikator neke ozbiljne bolesti, poput infekcije, ili čak raka, prenose mediji u regionu.