Sada znamo kako nam pušenje uništava pluća

Foto: Unsplash/Pixabay.com

Pušenje je štetno za pluća, ali nova studija otkrila je tačan broj mutacija DNK po stanici koje uzrokuju cigarete. Kutija dnevno uzrokovaće otprilike 150 mutacija u jednoj ćeliji pluća svake godine, piše Kristina Voren za Gizmodo. Studiju su sproveli istraživači iz Državne laboratorije u Los Alamosu. Tokom studije uporedili su DNK tumora od 1000 nepušača i 2500 pušača.

Ako pušite kutiju dnevno, uzrokujete sebi 150 mutacija u ćeliji pluća, 97 u ćeliji dušnika, 6 u ćeliji jetre, 23 u ćeliji usne duplje. Matematički gledano, dobijete jednu mutaciju u plućima na svakih 49 cigareta. Šta sve to znači?

Mutacije nisu nužno uzročnici raka, ali znače da imate veće šanse da dobijete rak.

Naučnici navode kako svaka DNK mutacija potencijalno može da uzrokuje lavinu genetske štete od koje bi ćelije dobile rak. Iako navode da još ne znamo kolika je verovatnost da se DNK mutacija pretvori u rak, ili koji bi tipovi mutacija bili opasniji.

Tim koji je sproveo istraživanje sada radi na određivanju mutacija koje prelaze u rak. Pušenje je štetno, tako da sledeći put kad zapalite razmislite šta se događa u vašim ćelijama, zaključuje Voren.

Ostavite komentar

Oznake