U trendu

Stari antibiotici delotvorniji

Antibiotik starije generacije pod nazivom vankomicin još uvek je efikasan u lečenju opasnih infekcija krvotoka bakterijom stafilokokus aureus. Istraživači sa Univerziteta Nebraska smatraju da lekari treba da koriste vankomicin u lečenju ovih infekcija i pored toga što postoji nekoliko novijih delotvornih vrsta antibiotika.

Analizirani su rezultati skoro 8.300 slučajeva stafilokokus aureus infekcija krvi u Sjedinjenim Američkim Državama i u nekoliko drugih zemalja. Ukupna stopa smrtnosti iznosila je 26%. Istraživači su zaključili da je vankomicin još uvek bezbedan i efikasan u takvim slučajevima.

„Studija pruža jak dokaz da je vankomicin veoma koristan. Iako je u pitanju stariji lek, on i dalje veoma efikasno ubija stafilokoke, a lekari ne moraju da koriste nove vrste lekova“, kaže glavni autor studije dr Andre Kejlil, specijalista za infektivne bolesti i profesor na Internom odeljenju medicine Univerziteta Nebraska.

„Sprečavanje naglog prelaza na novije lekove ima još jednu veliku prednost za naše pacijente, a to je nepotrebno izlaganje novim lekovima, pa tako i manja mogućnost da se razvije otpornost na antibiotike“, dodaje on.

Stafilokokus aureus infekcije najčešće su povezane sa zdravstvenom negom i ubrajaju se među najsmrtonosnije.

I dalje je najefikasnije korišćenje antibiotika prema antibiogramu, ali to je „mač sa dve oštrice“, jer ponekad nema dovoljno vremena da bi se čekali rezultati, a „pogrešno“ davanje antibiotika ne pomaže i stvara rezistentnost.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike