U trendu

Svuda su oko nas, a seju bolesti

Prema rezultatima novog istraživanja, „virusi i bakterije bukvalno nam padaju na glavu“.

Naučnici kažu da veliki broj raznih vrsta bakterija i virusa cirkuliše našom atmosferom i pada iz nje na tlo, ali i na nas; i ne samo to, virusi i bakterije koji se nalaze na nama možda su „doputovali“ sa drugog kontinenta.

Mikrobakterije su raspršene po zemljinoj prašini, morskoj površini, morskoj pari ili česticama morske vode (u obliku aerosola) u prostoru pod nazivom slobodna troposfera. One se usled strujanja vazduha mogu podići i naći iznad oblaka, ali ispod stratosfere, gde lete avioni. Na toj nadmorskoj visini virusi i bakterije mogu da se prenose na hiljade kilometara pre nego što se vrate na površinu Zemlje.

„Svakog dana deponuje se više od 800 miliona virusa po kvadratnom metru iznad planetarnog graničnog sloja – to je 25 virusa za svaku osobu u Kanadi“, izjavio je istraživač-saradnik Kurtis Sutl, virolog na Univerzitetu Britanska Kolumbija u Vankuveru . Stopa deponovanja za viruse je devet do 461 puta veća nego za bakterije.

Približno pre 20 godina nalaženi su genetski slični virusi u veoma različitim okruženjima širom sveta. Ovo objašnjava kako je uprkos dugotrajnom boravku i putovanju virusa kroz atmosferu moguće da virusi „uđu u atmosferu“ na jednom kontinentu i „izađu“ na drugom.

To sa virusima i bakterijama dešava se vekovima tako da ne treba da budemo previše zabrinuti jer je veliki broj virusa i bakterija bezopasan i naš organizam je navikao na njih.

Brine to što neki virusi i bakterije koji izazivaju infektivne bolesti, a otporni su na dugotrajni boravak u atmosferi i na ekstremne klimatske uslove, mogu da u nekim slučajevima prenesu bolest sa jednog kontineta na drugi udaljeni kontinet.

Rezultate istraživanja nedavno je objavilo „Međunarodno udruženje za mikrobiološku ekologiju“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike