U trendu

Jaguar XJ: nova „mačka“ na putu

Jedan od najpoznatijih i najdugovečnijih britanskih automobila – Jaguar XJ, konačno je dobio novu generaciju. Ovim automobilom ućutkani su i poslednji zlobnici, koji su tvrdili da će kupovinom Jaguara od strane indijske kompanije Tata Motors ime "jaguar" postati deo prošlosti. Naprotiv, pred nama je jedan od najelegantnijih automobila današnjice.
Na prvi pogled čini se da je novi Jaguar XJ u stvari istegnuti Jaguar XF. Iako će neki reći da je izgubio na eleganciji nestankom četiri okrugla fara, svojevrsnog zaštitnog znaka još od prve generacije iz 1968. godine, atraktivnost mu se ne može poreći. Jaguar XJ izgleda kao skulptura pažljivo izvajana iz jednog komada i zbog toga treba odati priznanje britanskim majstorima dizajna, pre svega Ijanu Kalumu (Ian Callum). Kako drugačije nazvati koeficijent otpora vazduha od samo 0,29?
Elegantno telo dužine 5.122 mm i međuosovinskog rastojanja od 3.035 mm krije maksimalno luksuznu unutrašnjost, gde u najboljem maniru visoke klase dominiraju drvo, koža i aluminijum. Za pogon najvećeg "jaguara" biće zaduženi provereni motori, poput 3,0-litarskog V6 bi-turbo dizelaša sa 275 KS ili 5,0-litarskog V8 benzinskog agregata u verziji sa 385 (atmosferski), 470 KS (kompresor) i 510 KS (supersport). Najjača supersport verzija do 100 km/h stiže za samo 4,7 sekunde.
Prvi primerci na tržištu se očekuju početkom sledeće godine, a treba očekivati i veoma visoke cene ovog automobila, ne niže od 60.000 evra za najslabiji model. Pravu tehničku poslasticu predstavlja šestostepeni automatski menjač sa sada već prepoznatljivim kružnim selektorom, kojeg je moguće podesiti u čak 11 različitih modova rada. Tu je i vazdušno vešanje s tri moda rada (Normal, Dynamic i Winter), kao i čitava gomila drugih elektronskih uređaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.