U trendu

Tojota eliminiše benzinske automobile do 2050. godine?

Japanski proizvođač automobila Tojota, u okviru svojih ambicioznih ciljeva zaštite životne sredine, namerava da do 2050. godine praktično ne prodaje više benzinska vozila, već samo hibridna i na gorivne ćelije, kako bi se radikalno smanjila emisija automobilskih gasova.

Proizvođač automobila je obećao da će uključiti vlade, pridružena društva i druge akcionare u svoju kampanju za smanjenje prosečne emisije gasova iz Tojotinih automobila za 90 odsto do 2050. u odnosu na nivoe iz 2010. godine, piše agencija AP.

Električni automobili, međuti, kako primećuje AP, nisu deo vizije koju su danas predstavili zvaničnici Tojote u jednom muzeju u Tokiju, a čiji komentari dolaze u trenutku kada je globalna automobilska kompanija uzdrmana Folksvagenovim skandalom oko manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Prema prognozama Tojote, godišnja prodaja automobila na gorivne ćelije će do 2020. godine premašiti cifru od 30.000, što je za deset puta više od projektovane prodaje do 2017. godine.

Gorivne ćelije pretvaraju hemijsku u električnu energiju, a kao gorivo koriste vodonik, proizvodeći nultu emisiju štetnih gasova. Krajem prošle godine se pojavio u prodaji Tojotin automobil sa pogonom na vodonične gorivne ćelije „mirai“, za koji je Tojota otada primila 1.500 porudžbina u Japanu, i koji je odnedavno u prodaji i u SAD i Evropi, navodi američka agencija.

Godišnja prodaja hibridnih vozila će dostići cifru od 1,5 miliona, a do 2020. godine Tojota će imati prodatih 15 miliona hibrida, što je skoro duplo više u odnosu na dosadašnji broj prodatih hibrida širom sveta, saopšteno je iz Tojote.

Tojotin automobil marke „prijus“, koji se našao u prodaji 1997. godine, najprodavaniji je model hibridnog automobila, sa cifrom od oko četiri miliona prodatih automobila širom sveta, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar