Žene za volanom živčanije od muškaraca

Foto: Cocoparisienne/Pixabay.com

Poslednja studija ruši stereotip o ženama kao smirenim vozačima. Hjundai je u Velikoj Britaniji uradi studiju koja je pokazala kako vozači emotivno reaguju na saobraćaj, i to počevši od uslova u samom autu, pa sve do određenih situacija i tipa samog puta.

Potpuno iznenađujuće, istraživanje sprovedeno na 1.000 britanskih vozača pokazalo je kako su žene u proseku 12% gore od muškaraca kada je u pitanju bes, živčanost ili razdražljivost.

Žene su tako emotivnije doživljavale sve scenarije, od toga kada ih pretiče auto, do situacije u kojoj neko viče na vozača ili skreće bez uključenog žmigavca. Njihovo loše raspoloženje se zasniva na instinktu odbrane usađenom u žene, a koji se temelji na evolucijskom razvoju ljudi.

“Evolucijska teorija kaže da su naši ženski preci razvili predosećaj za svaku opasnost koja bi mogla da ih zadesi i njihove potomke. To upozorenje prisutno je i danas, pa ženski vozači reaguju drastičnije na negativne stimulacije. Zato će žene pre biti ljute i frustrirane”, komentar je Patrika Fagana, autora istraživanja sa Goldsmit Univerziteta iz Londona.

Istraživanje je pokazalo i da 84% vozača usrećuje prazan put, dok vožnju prirodom preferira njih 78%. Treća na popisu najdražih lokacija za vožnju je priobalni put. Osim lokacije na raspoloženje vozača utiče i muzika, a potom sledi komunikacija u vozilu, prenose mediji.

Da li se vi slažete sa ovom konstatacijom?

Ostavite komentar

Oznake