Nije bezazleno: Nikada ne držite dete u krilu dok se spuštate niz tobogan

Slatko je kada roditelj stavi dete u krilo i zajedno se spuste niz tobogan. Prema najnovijoj studiji to i nije tako bezazleno, opasnije je nego što bi većina pomislila. Takav oblik igre može da rezultuje lomom detetove noge.

Kada dete juri niz tobogan samo, šanse da nogom zapne su vrlo male. Međutim, dok je u roditeljskom krilu, ukupna težina je veća, a to razvija veću brzinu. Ako u takvoj situaciji dete zapne stopalom za tobogan, šanse za lom kosti su veće. Osim toga, dete se vrpolji u krilu pa i to povećava šansu od povreda.

Stručnjaci napominju da je 352.698 dece mlađe od šest godina povređeno na toboganu u periodu od 2002. do 2015. godine u SAD-u, a mnoge od tih povreda bile su frakture nogu. U Velikoj Britaniji svake godine otprilike 40.000 mališana završi na hitnoj pomoći zbog povreda na dečjim igralištima, a oko 20 posto se odnosi na tobogane.

Istraživači su proučili podatke za decu do šest godina i ustanovili su kako je najviše povreda bilo kod dece između 12 i 23 meseca starosti. U 35 posto slučajeva radilo se o frakturi donjeg dela noge.

– Mnogi roditelji spuštaju se sa malim detetom u krilu niz tobogan bez puno razmišljanja. I u većini slučajeva, koliko sam ja vidio, nisu ni slutili da bi dete moglo da se povredi. Znali su da kažu kako nikada nisu čuli za to i da su znali, ne bi dete stavljali u krilo – objašnjava dr. Čarls Dženisen, lekar i profesor na američkom Medicinskom Univerzitetu Karver.

Stručnjaci savetuju izbegavanje ovakvog tipa igre, a ukoliko se odluče da se sa detetom zajedno spuste niz tobogan, roditelji to moraju da urade sa velikim oprezom, otkriva Independent.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike