„Pustite me u školu“: Apel autističnog mladića podigao Balkan na noge (video)

Slavko Mršević ima samo jednu želju – da ponovo sedne u školsku klupu zajedno sa svojim vršnjacima.

Ovaj 19-godišnjak svakog dana na velikom odmoru odlazi do Srednjoškolskog centra Rudo kako bi video svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. Želeo je da postane saobraćajni tehničar, ali ga je rukovodstvo škole, uprkos upozorenjima da krši sve međunarodne konvencije i domaće zakone, udaljilo sa nastave.

Slavko ima Aspergerov sindrom, blaži oblik autizma, njegovu pažnju privuku sporedne stvari, ali njegov pogled zaustavlja se na prozorima razreda u koji ne može ući.

– Već jedan razred nisam uopšte u školi, a volio bih ići. Teško mi je i nedostaje mi što nisam na časovima – priča ovaj 19-godišnjak, a prenosi Avaz.

Slavko voli mobilne telefone i automobile, kuglanje u Goraždu, a u školi informatiku, fizičko i geografiju.

– Mučna je ta situacija, ne samo za nas nego i za mnoge građane Rudog, da on svakodnevno ide pred školu u koju ne može ući. Sad se i on pita šta je uradio ili šta ne može da uradi pa mu ne daju u školu – kaže Slavkov otac Nenad Mršević.

Slavko je 2015. upisan u prvi razred. U prvom polugodištu dobijao je ocene koje mu na kraju nisu zaključene, a u drugom nije ni ocenjivan. Iz škole su objašnjavali da je bilo „nemoguće ostvariti komunikaciju dovoljnu za razgovor i ocenjivanje“.

Na zahtjev škole tri puta je išao pred Stručnu komisiju za procenu potreba i usmeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, koja je nepokolebljiva u stavu da mu se omogući nastavak redovnog školovanja uz podršku pedagoga i nastavnika.

– Iako se radi o detetu s posebnim potrebama, sve vreme su ga tretirali kao tipično dete, bez obzira na preporuke komisije – kaže Nenad Mršević.

Na kraju, dečak je udaljen iz škole bez ikakvog pisanog akta, čime je porodici onemogućeno i pravo na žalbu.

– U školi su mu rekli da ne dolazi, a jedan od profesora poručio mu je da će, ako se pojavi, pozvati policiju – dodaje Nenad.

– Direktor mi je rekao da mu ocene nisu zaključene, jer se on konsultovao sa Pedagoškim zavodom RS, koji mu je rekao da oni trebaju da razmotre, da vide da li deca sa posebnim potrebama treba da idu u četverogodišnje škole – kaže Nenad Mršević.

Aktuelni direktor škole kaže da nisu imali prave informacije o Slavkovom stanju. U konkursu se navodi da kandidat sa posebnim potrebama ne podleže kriterijumima bodovanja pri upisu. Slavko je bodovan, a primedbi nije bilo. Tek u novembru stiglo je mišljenje komsije da Slavko ima višestruke smetnje i da ne postoji potreba za negom drugog lica.

Podignuta je i potvrđena optužnica protiv 10 lica, uključujući bivšeg direktora i profesore za krivično delo „Nesavestan rad u službi“. Jedan od optuženih profesora kaže da je neocenjivanje bilo jedino rešenje.

– Desi se recimo, zaspi, počne da hrče, ja ne mogu sa drugom decom da radim. Dok deci nisam objasnio, nemojte obazirati se, jer je to njemu potreba sada, nemojte reagovati. Teško je, žao mi je deteta, ali mi je sad žao i mene i mojih kolega. Optužen sam, ne znam – poručuje Dragan Paponjak, profesor srpskog jezika i književnostim a prenosi N1.

Slavkov otac se žalio na adrese nekoliko institucija. Tako je za N1 iz institucije Ombudsmana za decu RS potvrđeno da je preporučen nastavak školovanja i maksimalna podrška nastavnog osoblja. Zaključeno je takođe kako je napravljen propust u radu i to na štetu prava učenika. Ombudsmani su zaključili kako nadležne institucije nisu pokazale nimalo senzibiliteta.

Dok slučaj ovoj dečaka iz Ruda ne dobije epilog na sudu, on i dalje dolazi pred školu, samo sa jednom željom.

2 komentara
  1. Dario

    Nekada su postojale specijalne škole za djecu sa psihičkim problemima. Danas nikoga nije briga da li ta bolesna ometaju zdravu djecu. Uostalom, odavno je školstvo srozano, pa se to mnogo i ne primjećuje.(kao i u Americi)

    1. Marina Medvedeva

      Slavko nije bolestan. Ima Aspergerov sindrom i osoba je normalne inteligencije. Za njega nije specijalna škola. Da li biste tako pisali da je Vaše dete u pitanju? Autizma i dr. razvojnih poremećaja je sve više. Usput, specijalne škole i dalje postoje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike