U trendu

Beograd kandidat za svetsku prestonicu knjige 2018. godine

Beograd se kandidovao se za svetsku prestonicu knjige za 2018. godinu, a da li će poneti tu prestižnu titulu, znaće se do kraja avgusta, do kada Komitet Uneska treba da donese konačnu odluku.

Aplikaciju su zajedno uradili i podneli grad, Narodna biblioteka, Univerzitetska biblioteka i Biblioteka grada Beograda.

Svetska prestonica knjige je titula koju Unesko od 2001. godine dodeljuje gradovima kao priznanje kvaliteta predloženog programa razvoja čitalačkih navika, unapređenja stausa knjige i promocije pozitivnih elemenata celokupnog sistema vezanog za knjigu od pisca do čitaoca.

Status svetske prestonice knjige podrazumeva da je grad-nosilac priznanja tokom cele godine u centru pažnje internacionalne čitalačke publike, međunarodnih i nacionalnih udruženja izdavača, knjižara i pisaca, te da je u poziciji da promoviše svoju književnost, kulturu i tradiciju i privuče veliki broj posetilaca na kulturne manifestacije, festivale i naučne skupove.

Ukoliko Beograd dobije to zvanje zastava Svetske prestonice knjige, koja se svečano podiže 23. aprila na Svetski dan knjige i autorskih prava, vijoriće se nad srpskom prestonicom od 23. aprila 2018. do 23. aprila 2019. godine, a u gradu će se održati veliki broj manifestacija.

Među njima je formiranje kluba „Alumni knjige“ koji će obuhvatiti pozante i uspešne javne ličnosti iz Srbije i sveta, a koji nisu direktno vezani za knjiigu, odnosno nisu pisci ili izdavači, ali koji smatraju da svoj uspeh duguju knjizi i čitanju i žele da svoju zahvalnsot iskažu podrškom različitim programima popularizacije i promocije knjige i čitanja.

Očekuje se i gostovanje poznatih pisaca u Beogradu, gostovanja naših pisaca u inostranstvu, kao i veći broj aktivnosti koje će se odvijati putem Inteneta, kako bi se omogućila direktna komunikacija domaće publike i pisaca sa publikom i piscima iz inostranstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.