U trendu

Koncert baleta kairske opere na sceni Narodnog pozorišta

BEOGRAD – Koncert baleta Kairske opere u čast Egipta, kao počasnog gosta 64. Beogradskog sajma knjige, biće održan 20. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je iz nacionalnog teatra.
U okviru programa, biće izvedeni tradicionalni plesovi Egipta, kao i baletske scene iz Korsara, Grka Zorbe, Don Kihota, Kleopatre…

Balet Kairske opere osnovan je 1966. godine, kao sastavni deo Baletskog instituta pri Akademiji umetnosti.

Članove ovog ansambla su svojevremeno obučavali sovjetski stručnjaci.

Prva produkcija Baleta bila je „Bahčisarajska česma“ u režiji Leonida Lavrovskog, nekadašnjeg direktora teatra Boljšoj.

Nakon toga, ansambl Baleta je svom repertoaru dodao još velikih klasičnih baleta, kao što su: Žizela, Krcko Oraščić, Pakita, Labudovo jezero i Don Kihot, a zatim su usledili moderni baleti egipatskih kompozitora i koreografa, kao što su: Oziris, Hasan i Naima, Egipatska noć i Nil.

Od 1973. godine, Balet je imao veliki broj gostovanja u inostranstvu: Moskva, Lenjingrad, Bugarska, Jugoslavija, Nemačka, Francuska, Italija, Sjedinjene Američke Države, Tunis, Koreja i Kina.

Baletski ansambl Kairske opere postao je sastavni deo Nacionalnog kulturnog centra 1991. godine.

Tadašnji direktor Centra je bio Abdel Moneim Kamel, koji je repertoaru ansambla dodao svoje postavke baleta Romeo i Julija, Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Pepeljuga, Korsar, Karmina burana i Bolero.

Uz ove, on je publici predstavio veliki broj produkcija stranih koreografa, kao što su: Lorkijana, San tango, Hamlet, Malgrš tut, Zorba, Hiljadu i jedna noć, Danses qu’on Croise, Odisej, Spartak, Posvećenje proleća…

Tokom 1998. i 1999. godine, ansambl je učestvovao u produkciji opere Aida kod piramida, u režiji Abdela Moneim Kamela, a 2001. godine postavljena je produkcija El Leila El Kebira koja je postigla veliki uspeh.

Erminija Gambareli Kamel je postavljena za direktorku Baletskog ansambla Kairske opere 2004. godine.

Balet Kairske opere redovno gostuje u Meksiku, Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Koreji, Austriji, SAD, Kini, Češkoj, Italiji, Turskoj, Libanu, Jordanu, Kanadi, Rusiji i na Mauricijusu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.