U trendu

Kusturica otvara Beogradske susrete pisaca

Reditelj i pisac Emir Kusturica, član Udruženja književnika Srbije, otvoriće 20. septembra u Skupštini grada Beograda, 55. Beogradske međuanarodne susrete pisaca, koji će od 19. do 24. septembra okupiti 38 pisaca iz 24 zemlje.

Urednik tribine „Francuska 7“ i dugogošnji član Odbora za međunarodnu saradnju Miljurko Vukadinović rekao je da samo dobre stvari mogu da izdrže bitku sa vremenom, siromaštvom i svim nedaćama u kojima živimo i da o tome svedoči 55. izdanje Beogradskih susreta pisaca.

On je izrazio zadovoljstvo što će ove godine ugostiti tri pisca iz Izraela, prvi put će ugostiti nekog iz Moldavije, tradicionalno više pisaca dolazi iz Rusije, a imaće i dva pesnika iz Turske.

Dorit Silverman, potpredsednica Udruženja hebrejskih pisaca, koje okuplja između 500 i 600 knjizezvnika, kaže da je počastvovana učešćem na Beogradskim susretima pisaca.

„Ubeđeni smo da balkanska, srpska literatura vrlo važna i voleli bismo da bolje upoznamo vaše pisce i književnost, da spoznamo sa čim se sve suočavate, šta okupira vaš um“, rekla je Silverman u izjavi medijima, oduševljena gostoprimstvom i lepotom Beograda.

Pesnik Adam Puslojić podsetio je da su Beogradski susreti tokom više od pet decenija postojanja okupili najznamenitija imena svetske književnosti.

„Neki su već bili nobelovci, a neki su ubrzo to postali. Da pomenemo samo Sola Beloa, Časlava Miloša, Vole Šojinku, Josifa Brodskog. Gost je bio i američki pesnik Alen Ginzberg, zatim Nikita Stanesku i Marin Soresku, najveći posleratni rumunski pesnici. Naši susreti su imali vrlog domaćina u srpskom nobelovcu Ivi Andriću, Vasku Popi, Meši Selimoviću, Desanki Maksimović, Danilu Kišu“, istakao je Puslojić.

On se prisetio da je bio prva godina na svetskoj književnosti, a Danilo Kiš četvrta, kada su ravnopravno nosili kofere gostima Beogradskih susreta pisaca.

„Velika je nepravda učinjena Kišu što nije dobio Nobelovu nagradu. Sada bismo mogli da kažemo: Budući nobelovac je nosio kofere budućim nobelovcima“, rekao je Puslojić.

Programom je predviđeno Veče književnika sa Kosova i Metohije i otkrivanje bareljefa Milana Rakića u prostorijama UKS-a, Veče pisaca iz rasejanja, polaganje venca na spomenik Ivi Andriću, Međunarodni miting poezije u Zadužbini Kralja Petra Prvog, Osmi međunarodni sabor duhovne poezije u Rakovici, predstavljanje knjiga stranih gostiju i domaćih izdanja.

Učesnici će posetiti i Kragujevac, Čačak, Mrčajevce, Požegu, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Aleksandrovac, Požarevac, Veliko Gradište, Malo Crniće, Inđiju, Novi Sad, Pančevo, Vršac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)