U trendu

SKZ predstavio izabrane pesme Gordana Maričića

BEOGRAD – Redovni skup četvrtkom u Srpskoj knjizevnoj zadruzi danas je započeo tužnim odavanjem pošte književnici Grozdani Olujić čija je dela štampala Zadruga, a glavni urednik SKZ Dragan Lakićević je, u čast Svetskog dana poezije predstavio izabrane pesme prof. dr Gordana Maričića “ Tamo gde prestaje nebo“ (1995-2019)

Pored autora i Lakićevića, o knjizi štamnpanoj u luksuznoj verziji Zadrugine „Male biblioteke“govorio je pesnikov kolega profesor na beogradskom Filološkom fakultetu prof. dr Aleksandar M. Milanović.

Lakićević je pogovor knjige naslovio „Lirski album Gordana Maričića “ i u njemu je podsetio da je Maričiću ovo peta knjiga poezije od 1995. a da je nakon studija započeo akademsku karijeru kao prevodilac antičke književnosti, pre svega drama da bi sada radio kao profesor antičke književnosti na Odseku klasičnih nauka Filozofskog fakulteta

“ Knjiga za koju je autor odabrao pesme započinje pesnikovim autoportretima u kojima se i on sam sebi čudi dok piše lirska priznanja i iskrena određenja sopstvenog lika i života“ konstauje Lakićević.

Kako navodi prizvuk antičkog poimanja sveta i klasičnih shvatanjha ljubavi nažire se već od prve pesme, a osim pesama o članovima svoje najbliže porodice, Maričić je u ovaj izbor uvrstio i portrete izvesnih žena koji su više satirični nego ljubavni, a neke su po formi haiku .

“ Maričić je potpuno izdvojena pojava na našoj pesničkoj sceni, kazao je Milovanović i objasnio da njegova poezija nije doživela recepsiju koju zaslužuje ali je postao popularan zahvaljujući prevodima Marcijalovih epigrama koji su sedamdesetih godina čitani na beogradskim okupljanjima mladih.

“ Pesnik se malo zatvoriuo u sebe lako je pisao poeziju nije se uspešno plasirao u književnim krugovima nije se nudio medijima nit i naručivao prikaze i književne kritike“ konstatovao je Milanović.

On se pozabavio i Maričićevom veštinom u poigravanju rečima i ocenio da se „njegovo jezičko-stilsko majstorstvo ogleda u brižljivo brušenoj
sintaksi po kojoj se u nekim pesmama približava velikim srpskim lirskim pesnicima od romanticara do Desanke Maksimović“.

Maričić je rekao da nakon ove knjige nema nameru da se posveti više poeziji iako je objavio neke nove stihove na fejsbuku i da poostoji mogućnost da višse piše epigrame jer voli ti literarnu formu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.