najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Uvertira za Moskvu – Radulović danas u Kolarcu

Uoči gostovanja Beogradske filharmonije i violiniste Nemanje Radulovića u Moskvi, 6. septembra, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina muzičari će održati danas i sutra koncerte u Kolarčevoj zadužbini.

„Imam utisak kao da pripremamo spuštanje na Mesec“, rekao je dirigent Rajskin uoči probe sa Filharmonijom i Radulovićem.

On je u izjavi medijima istakao da je privilegovan i počastvovan zbog fantastične veze koju ima sa odličnim orkestrom Beogradske filharmonije, sa kojim je sa uživanjem sarađivao prethodnih godina, a posebno zbog mogućnosti da sa njima gostuje u svojoj zemlji.

„Divno je biti ponovo sa Beogradskom filharmonijom i nastupati na jednoj od dve ili tri najvažnije scene u Rusiji i to na početku sezone Moskovske filharmonije. Polovina našeg programa čine dela ruskih kompozitora, imamo odličnog solistu i divan orkestar, tako da jedva čekam koncert u sali „Čajkovski“, rekao je Rajskin i izrazio nadu da će interesovanje u Moskvi za koncert biti bar onoliko koliko je u Beogradu.

Radulović, koji će 6. septembra prvi put svirati u ruskoj prestonici, rekao je da se obradovao pozivu Filharmonije da učestvuje u „lepom projektu u Beogradu i Moskvi“.

Slavni violinista podsetio je da je sa filharmoničarima nastupio u aprilu u Kolarčevoj zadužbini prvi put posle 17 godina i dodao da se jako raduje nastavku te saradnje.

„Idemo zajedničkim snagama i daćemo sve od sebe“, poručio je virtuoz.

Radulović je ranije u intervjuu Tanjugu rekao da je vrlo uzbuđen zbog odlaska u Rusiju koja ima veliku tradiciju klasične muzike.

„Do sada nisam imao nikakav kontakt sa Rusijom, osim što se prodaju moji diskovi tamo. Jedva čekam da upoznam tu zemlju i mislim da dok budem tamo da će mi kroz glavu proći svi umetnici koji su svirali tamo, koji potiču iz te zemlje i koji su mi bili idoli“, priznao je slavni violinista. Beogradska publika će sutra i prekosutra prva imati priliku da čuje program koji će nekoliko dana kasnije biti izveden u sali „Čajkovski“.

Za gostovanje u muzičkoj prestonici sveta Beogradska filharmonija priprema slovenski repertoar koji započinje „Fantazijom na srpske teme“ Nikolaja Rimskog-Korsakova, a kruniše Simfonija br. 9 „Iz novog sveta“ Antonjina Dvoržaka.

Radulović će interpretirati jedno od najpopularnijih dela pisanih za violinu – „Koncert za violinu i orkestar“ Arama Hačaturijana.

„Hačaturijanov koncert je vrlo virtuozan i vatren, a sa druge strane krajnje liričan. Ta muzika me uvek inspiriše na poseban način“, objasnio je Radulović.

Moskovski koncert je i prvi nastup Beogradske filharmonije u tom gradu posle više od 20 godina.

Za „Predmoskovske večeri“ na Kolarcu vladalo je ogromno interesovanje tako da su ulaznice za oba koncerta rasprodate pre tri meseca i to za samo dva dana.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike